Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En blankett med texten "Anmälan om arbetslöshet", i bakgrunden en kvinna framför en datorskärm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Svagare utveckling på arbetsmarknaden i Sörmland 2015

Arbetsfömedlingens utredare: Måttlig förbättring
4:53 min

Läget på arbetsmarknaden i Sörmland ser mörkare ut nästa år jämfört med vad arbetsförmedlingen bedömde i våras. Det blir inga tydliga förbättringar nästa år.

Arbetslösheten väntas minska, men mindre än vad arbetsförmedlingen trodde i våras. Det visar en prognos från arbetsförmedlingen.

Nästa år väntas 800 arbetslösa sörmlänningar få jobb och i slutet av nästa år väntas antalet arbetslösa ligga på tio procent, bara marginellt lägre än idag. Det innebär att det blir fortsatt hög konkurrens om jobben.

De som söker jobb har mycket att vinna på att utbilda sig inom skola och hälso- och sjukvård, men också inom samhällsbyggnad, enligt Arbetsförmedlingen.

Minskningen blir mindre jämfört med de bedömningar som redovisades i vårprognosen. Förändringen motiveras med att industrikonjunkturen förblir svag och att antalet personer i arbetskraften ökar både i år och nästa år. Ökningen nästa år väntas blir större än vad som tidigare redovisats, främst beroende på bedömningar om en ökad invandring till länet.

Ökningen av sysselsättningen motsvarar en ökning på 0,7 procent per år i förhållande till det totala antalet sysselsatta i länet i år och nästa år.

Stockholms län bedöms ha den starkaste sysselsättningsökningen och det har betydelse för utvecklingen i Sörmland, enligt Arbetsförmedlingen.

Det som påverkar är pendlingsmöjligheterna och att länet kan erbjuda attraktiva och prisvärda boenden när tillväxten i Stockolmregionen hämmas av en brist på bostäder. Många företag och verksamheter i Sörmland har också en viktig marknad i Stockholmsregionen.

Länet har en högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Bland utrikes födda, lågutbildade och ungdomar är skillnaden särskilt framträdande och de utsatta grupperna utgör numera 72 procent av arbetskraften jämfört med 60 procent 2008.

Det blir en svagare konjunkturutveckling de kommande sex månaderna. Exporten väntas bli svag, samtidigt som nivån på den inhemska efterfrågan och den privata konsumtionen bedöms som god.

Under 2015 väntas sysselsättningen minska inom industrin. Konjunkturläget har varit svagt för företagen sedan hösten 2011 men nu ökar förhoppningen om att utveckling framöver stärkts.

Samtliga delbranscher inom det privata näringslivet redovisar positiva bedömningar om marknadsutvecklingen. De mest positiva bedömningarna redovisas inom personliga och kulturella tjänster, information-kommunikation, företagstjänster och inom byggbranschen. Däremot väntas svagare utveckling inom jord- och skogsbruk, övrig tillverkningsindustri och transportverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".