Skylt Nyköping Social omsorg. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Nyköpings kommun försöker förbättra arbetsvillkoren för handläggare. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Traineejobb hjälper nyexade socialsekreterare i Nyköping

Ingrid Lindbom: Vad kan få dig att stanna i Nyköping?
1:55 min

Flera åtgärder är på gång i Nyköpings kommun för att försöka förbättra arbetssituationen för socialsekreterare med förhoppningen om att få behålla dem i kommunen.

Idag har fackförbundet Visions förbundsordförande besökt Nyköping för att titta närmare på vad kommunen gör.

– Självklart så är vi bekymrade över den situation som har varit, men jag upplever att vi har en strategi för att kunna möta det här, säger  Ingrid Lindbom HR-chef i Nyköpings kommun.

Fackförbundet Visions förbundsordförande Veronica Karlsson som besökte Nyköping idag, vill ha en nationell socialtjänstkommission som tittar på problemen inom socialtjänsten. I Nyköping har ett lokalt arbete påbörjats. Under hösten har man bland annat infört ett antal traineetjänster som är en sexmånaders lång introduktion för nyutexaminerade socionomer, berättar Ingrid Lindbom.

– Det är ett ganska stort glapp att vara nyutexad och komma ut i verksamheten.

Nästa är planerar man också att införa förstesocialsekreterartjänster som en slags karriärväg enligt Lindbom. Man har också intervjuat alla socialsekreterare, som arbetat i kommunen i ungefär ett år för att se hur arbetsvillkoren kan förbättras.

– Vad var det som gjorde att du valde oss som arbetsgivare och vad var det som gjorde att du valde att sluta?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".