Några flickor hoppar hopprep under en rast på en skolgård. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Killar i skuggan av tjejerna i årskurs sex

Tjejer i Sörmland var bättre i nästan alla delar på de nationella proven i sexan i våras, men killar och tjejer hade ungefär samma resultat i engelska. Det visar en sammanställning av resultaten från Skolverket.

I svenska var andelen elever med godkända betyg (A, B, C, D eller E) 95. Andelen tjejer med godkända betyg i svenska var 98 procent och bland killar var andelen 92.

I matematik var skillnaden mindre, en procentenhet, och i engelska var skillnaden minst. Killarna var något bättre på att prata engelska än tjejer.

I Nyköping var eleverna i sjätteklass bäst i Sörmland på de nationella proven i våras. Andelen elever i den årskursen som hade godkänt i svenska var drygt 96 procent, svenska som andra språk drygt 81 och 93 respektive drygt 95 procent godkända elever i matematik och engelska.

Sämst betyg hade sjätteklassarna i Oxelösund. Där nådde andelen godkända inte upp i 90 procent i något ämne. I matematik var andelen godkända 82,4 i Oxelösund. I grannkommunen Nyköping var 93 procent av eleverna godkända.

I Vingåker hade alla elever godkänt i svenska. Siffrorna för de andra ämnena är osäkra för att underlaget är för litet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".