Risker vid grävarbeten i Spelhagen i Nyköping

I området Spelhagens sydvästra delar i Nyköping finns metan- och koldioxidgaser som kan innebära risker i samband med arbeten som kan orsaka gnistbildning och arbeten i exempelvis källare. Det visar en undersökning som kommunen har gjort.

Enligt kommunen krävs försiktighetsåtgärder eftersom det finns brand- eller explosionsrisker. Om man har en fastighet eller verksamhet i området och ska gräva ska man exempelvis undvik arbeten i trånga utrymmen som schakt och brunnar och man ska använda gasvarningsutrustning vid arbeten i slutna rum.

Man ska också undvika direktkontakt med jord och grundvatten i området. Dessutom ska man använd heltäckande kläder och handskar och alltid tvätta händerna innan man äter, röker eller snusar.

För dem som bor i området finns ingen risk eftersom marken sanerades i samband med byggnationen av bostadshusen.

Det finns dock inga generella risker för de som bor, arbetar eller vistas i området, uppger kommunen.

Nyköpings kommun har ett krav på sig att inventera slutna utrymmen, ledningsstråk och utföra undersökningar enligt ett kontrollprogram för deponigaser. Det ska vara klart till Miljönämnden i februari.

Flera markundersökningar har gjorts tidigare och tillsammans med den senaste undersökningen finns nu en bättre bild av området, enligt kommunen.

Undersökningarna startade i maj och genomfördes som en del av ett föreläggande som kommunen fick 2013 och som ska vara avslutat i början av februari.

Från början av 1900-talet fram till 1950 använde Nyköpings kommun Spelhagen för avfallshantering. Där förvarades både hushållsavfall och avfall från industrier.

Ett antal saneringsåtgärder har gjorts tidigare vid nybyggnationer i området och vid befintliga byggnader.

Vem som ansvarar för föroreningarna i Spelhagen är ännu inte helt klarlagd, enligt kommunen. 

Slutresultatet av undersökningarna presenteras i en rapport december 2014.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".