En kvinna tigger pengar på gatan.
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Så ska kommunen hjälpa tiggarna i Eskilstuna

"Vi har skyldighet att ge akut hjälp"
4:47 min

Eskilstuna kommun vill hjälpa stadens hemlösa tiggare att få tak över huvudet. Igår höll kommunen ett möte för att diskutera tiggarnas situation.

Med på mötet fanns representanter från frivilligorganisationer, föreningar och församlingar som vill hjälpa till.

Kommunen bedömer att det finns ett tiotal tiggare i stan som bor i sina bilar. Nu hoppas kommunen att någon förening eller församling kan ställa upp med en lokal där de hemlösa kan bo med ekonomiskt och socialt stöd från kommunen. I Strängnäs har Pingstförsamlingen redan öppnat en del av sin kyrka för tiggare.

Vedad Begovic på kommunledningskontoret i Eskilstuna har fått i uppdrag att försöka hitta en lokal, och han hoppas ha en lösning innan jul.

– Vi letar febrilt, jag var vaken till klockan tre i morse och funderade på det här, säger han.

I sista hand kan kommunen ställa upp med en lokal, men helst vill kommunen att det ordnas med hjälp av ideella krafter, säger Vedad Begovic.

– Det finns inget som hindrar att vi fixar boende men det är väldigt ovanligt. I så fall skulle vi bli den första kommunen i landet att göra det.

Vedad Begovic jämför med hjälpen till hemlösa som är folkbokförda i Eskilstuna. I det fallet driver Kyrkans hus ett härbärge med ekonomiskt stöd från kommunen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".