Snabbtåget X2000. Foto: Lotta Ögren/TT.
Foto: Lotta Ögren/TT.

Tågsatsning kan ge 100 nya jobb i Eskilstuna

Magnus Johansson; MP: Det var hård konkurrens
2:24 min

Det blir en tågdepå i Eskilstuna för Mälardalstrafikens tåg. Det beslutet fattade tågbolaget Mälabs styrelse idag. Det kan skapa uppemot 100 nya jobb, enligt Magnus Johansson, Miljöpartiet.

– Vi har jobbat en längre tid med att få verkstadskapacitet och det blir en placering i Gredby i Eskilstuna, säger Magnus Johansson, som är Eskilstuna kommuns representant i kommunens Kollektivtrafikmyndighet och Mälab.

2017 är året då Mälabs nya tåg ska börja rulla i Mälardalen och huvuddepån för service och underhåll placeras nu i Eskilstuna.

Mälab har utrett olika alternativ, men placeringen i Eskilstuna bedöms som fördelaktig med goda förutsättningar, god utformning av själva anläggningen, genomarbetat projekt och goda ekonomiska villkor.

För att beslutet ska bli verklighet måste Mälabs ägare godkänna affären. 

– Det var hård konkurrens med andra orter, med Örebro och Stockholm, men Eskilstuna kom med det bästa anbudet säger Magnus Johansson.

Bakgrunden är att länen runt Stockholm genom det gemensamma bolaget Mälab satsar på att bygga upp ett nytt regionalt tågsystem. Nya tåg ska köpas in och Sörmlands kommuner betalar 20 av dem.

Beslutet innebär att Mälabs styrelse ingår avtal med Eskilstuna kommun om hyra av verkstadsdepån som ska användas till de 33 nya regionaltåg som vagnbolaget Transitio för närvarande köper för Mälabs trafik.

Beslutet innebär att kommunen bygger och hyr ut depån till Mälab under 25 år. Bolaget kommer senare upplåta depån åt den trafikoperatör som anlitas för trafiken och fordonsleverantören.

Den nya depån ska vara färdig för att kunna användas andra halvåret 2017 när Mälabs nya fordon väntas börja tas i trafik, bland annat på Svealandsbanan.

– Vi är oerhört glada över den här lokaliseringen som bidrar till många nya jobb i Eskilstuna. Det här kommer också att påverka pendlingen och arbetsmarknaden positivt när Citybanan finns på plats i slutet av 2017. Då får vi ett enhetligt biljettsystem i regionen och ökad turtäthet till och från Eskilstuna. Vi blir ett viktigt nav för tågtrafiken i Mälardalen, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, (S). 

Anläggningen kommer att ha en verkstad med fyra verkstadsspår, en hall för tvätt, sanering och avisning samt uppställningsspår med plattformar och tak för invändig städning. Det kommer också finnas reservdelslager.

Mälab är ett gemensamt tågbolag för flera län och landsting Stockholm, Örebro Sörmland, Uppsala, Västmanland och Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".