Äldre kvinna och personal. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Stora förändringar väntar äldreomsorgen i Strängnäs

Politikerna i socialnämnden i Strängnäs ska på tisdag nästa vecka fatta beslut om hur den framtida äldreomsorgen ska organiseras. 

Det gäller särskilt boende och korttidsboende. Ett förslag är att Isabellagården ska läggas ned och bli ett gemensamt kompetenscentrum för kommunens demensvård.

Antalet platser på olika boenden ska också förändras. Exempelvis avvecklas sex platser för personer med specifika behov på Sictoniagården, 14 platser på särskilt boende försvinner och ett antal platser på Solvändan försvinner.

En extern utredare har granskat socialnämndens verksamheter på uppdrag av kommunen för att skapa en hållbar ekonomi bland annat mot bakgrund av att det blir allt fler äldre över 80 år.

Den externa konsulten har kommit med en rad förslag om hur kommunen kan spara pengar och hur olika verksamheter kan organiseras.

Enligt den externa rapporten får 27 förslag till åtgärder ekonomisk effekt först 2016, men kommunen räknar med effekter redan nästa år.

Men de ekonomiska förutsättningarna har förändrats sedan utredningen genomfördes tidigare i höstas. Förutom att socialnämnden har fått 55 miljoner extra att röra sig med finns åtgärder som ska minska kostnaderna med 17,5 miljoner kronor.

Socialnämnden har under flera år haft problem med ekonomin och trots olika besparingskrav under åren så har ekonomin i grunden inte blivit bättre. Nu försöker kommunen få en hållbar ekonomi genom att göra genomgripande förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".