Fotbollsbloggen: Bissarna skärper kraven - fem starka kort kontraktslösa

Andreas Gillström och Ethan Gage har lämnat Nyköpings BIS. Dessutom har kontrakten gått ut för ytterligare fem ordinarie spelare och det finns en del frågetecken som måste rätas ut i förhandlingarna.

– Klubben kommer att gå in i en ny fas i den sportsliga utvecklingen och då kommer även kraven på spelarna att höjas. De snäppades upp redan under hösten och vårt nya tränarpar Melke Alan och John Wall har deklarerat att dom inte bara vill ärva en trupp utan forma den själva, säger Bissarnas utvecklingschef Patrik Berglin.

Så här är laget med kvintetten som ännu inte förlängt kontrakten:

Ytterbacken Calle Svensson, som varit en allroundspelare av rang under sina två år i Bissarna:

– Innan vi gjorde tränarbytet (Håkan "Vargen" Andersson ut-Melke Alan in) hade Calle bokat in en långresa utomlands hela januari. Det är förstås inte så populärt, men förhandlingar pågår och Calle är en kille vi kan lita på. Han skulle aldrig komma hem otränad efter en sån resa och jag hoppas vi löser det och skriver ett nytt kontrakt, Berglin.

Mittbacken Per Pettersson:

– Han jobbar som snickare och pendlar en del, just nu är han i Gnesta. Det är ju ett tungt jobb att kombinera med mycket träning och därför är Per lite tveksam.

Yttermittfältaren Sebastian Holmqvist:

- Han säger att han har kontakt med en Superettanklubb. Jag förmodar att det är Jönköping, där "Basse" varit och testat två gånger.

Anfallaren Mahmoud Eid:

– Han åkte i går för en samling med Palestinas landslag och är uttagen att spela Asiatiska mästerskapet och blir borta till slutet av januari. Mahmoud vill ju spela högre upp, men har inget klart och har inte avskrivet oss.

Dago Funes, anfallsveteranen och lagkaptenen är en ikon på Rosvalla och Berglin sa tidigare att han var revanschsugen efter ett skadefyllt år. Men nu låter det lite annorlunda.

– Vi vill ha Dago kvar om han är motiverad, men vårt senaste möte gav inget. Nu är han på semester, så vi får ta ett nytt snack när han kommer hem, säger Berglin.

Några nyförvärv är ännu inte klara. Det som hänt är att talangerna, målvakten Pontus Lindh och backen Nils Dirke lyfts upp i A-truppen. Men Pontus har ju redan spelat i norrettan, sex matcher i år när Anton Fagerström var skadad.

– Två spelare som varit på samma nivå som vår egen är högaktuella för att skriva på och jag är inte orolig att vi inte ska hitta nyförvärv. Både Melke och John har en otrolig koll på spelarmarknaden, främst i Stockholmsregionen, säger Berglin.

Hur gick det med alla som var med i testmatchen i november?

– Vi är fortsatt intresserade av Benjamin Omerovic (mittback från Tenhult), Jakob Sauma (mittfältare Örebro Syrianska) och Vänersborgsduon Jonas Emanuelsson (mittfältare) och Iba Ramic (mittfältare-forward). Sannolikt kommer dom tillbaka när vi startar träningen igen efter trettonhelgen.

Johan Mjällbys son Timothy?

– Vi ska snart ta ett beslut om honom.

I fjol radade Berglin upp förlängda kontrakt veckan före julafton, återstår att se om det blir några klappar till supportrarna i år.

Bissarnas trupp i nuläget:

Målvakter:

Anton Fagerström
Pontus Lindh (ny från U21)

Försvarsspelare:
Ishmael Koroma

Simon Esséus

Lennart Johansson

Nils Dirke (ny från U21)

Mittfältare:

Alen Ahmetovic

Suad Gruda

Forwards:

Adis Djokovic

William Ankarhake

– Sagvan Abdulsatar får inget nytt kontrakt. Om Emil Larnesjö finns inget beslut vare sig från han själv eller klubben. Ankarhake är ett frågetecken eftersom han jobbar i Norge, säger Berglin.

---

Bissarna förstärker organisationen i januari när Kjell Hjelm på deltid träder in som operativ rådgivare till föreningens styrelse och kansli. Kjell är yngst i den välkända brödraskaran Hjelm (fyra totalt) och har spelat i klubben.

I dag driver han egen konsultverksamhet efter att tidigare haft flera höga befattningar i näringslivet både i Sverige och USA. Kjell Hjelm ersätter tidigare klubbchefen Khaled El-Ahmad, som slutade i augusti.

– Vi när naturligtvis jätteglada att vi lyckats knyta Kjell till klubben och börjar samarbetet i mindre skala för att inte riskera att äventyra vår sunda ekonomi, säger Bissarnas ordförande Ola Pettersson och fortsätter:
– Den erfarenhet och kunskap som Kjell tillför inom områden som varumärkesbyggande, marknadsföring och försäljning är något vi hoppas ha nytta av lång tid framöver.

Hjelm säger själv:

– Timingen för det här uppdraget kunde inte varit bättre. Sedan jag sålde min andel i ett bolag för ett par år sedan har jag strävat efter att arbeta med fotbollsrelaterad verksamhet. Att nu få möjlighet att jobba för klubben jag vuxit upp med känns naturligvis både spännande och hedrande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".