Nyköpingsbo misshandlade sambo under flera år

En man som bor utanför Nyköping utsatte sin sambo för psykisk och fysisk terror under flera års tid, med misshandel och dödshot. Kvinnan lyckades ta sig ur relationen och anmälde honom sedan till polisen.

Misshandeln pågick från januari år 2012 till oktober i år. Mannen slog kvinnan i ansiktet, tog strypgrepp på henne och hotade henne. När hon försökte fly vid ett tillfälle kom han ifatt henne, tog tag i henne och släpade han henne längs marken, enligt åtalet.

Mannen har erkänt de flesta av de gärningar han åtalas för.

– Det är en väldigt omfattande misshandel och hon berättar om jättemycket i förhör som vi inte åtalat för. Det är svårt för mig att styrka upp allt. Det sker ju inte när folk sitter och tittar, utan man slår ju sin sambo när ingen ser, säger åklagaren Emma Olsson.

Flera personer i kvinnans omgivning såg att hon hade blåmärken, men kvinnan hittade på olika förklaringar till hur hon skadat sig. Sedan började hon försöka dölja skadorna.

– Hon började sminka sig ganska mycket och började också sjukskriva sig, säger Emma Olsson.

Våldet eskalerade, och i augusti i år höll mannen en revolver mot kvinnans huvud och hotade att döda henne, enligt åtalet. Revolvern var tillverkad före 1890 och mannen behövde därför ingen licens för vapnet.

– Det har varit laddat tidigare. Vi vet inte om det var laddat när han höll det mot hennes huvud, men det var fullt funktionsdugligt, säger Emma Olsson.

Till slut lyckades kvinnan lämna mannen, med stöd av en väninna. Tre dagar efter att hon flytt från mannen ringde hon polisen.

– Den fjärde november anmäler hon att hon är rädd för sin sambo för att hon gjort slut med honom. Han har då även hotat hennes familj, säger Emma Olsson.

Mannen greps och idag åtalades han för grov kinnofridskränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".