Jonas Lindberg inne i vattentorn. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
1 av 2
Jonas Lindberg, arbetsledare Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
Tak på vattentorn. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.

Hål i taket orsakade tarmbakterier i dricksvattnet i Härad

Jonas Lindberg: Nya prover ska tas nästa vecka.
1:43 min

Det var hål i vattentornets tak i Härad utanför Strängnäs som orsakade att det kommit in låga halter av E. coli bakterier i vattentornet och även i ledningsnätet, enligt Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

– Det var tre mindre läckage uppe på taket på vattentornet, säger Jonas Lindberg, arbetsledare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Vi tätade dem i går och i natt har vi sanerat och desinficerat hela vattentornet.

Hur säkra kan ni vara på att det är från hålen som bakterierna har kommit?

– Vi är väldigt säkra på det, säger Jonas Lindberg.

Hålen i taket kommer från att det har gått gamla kablar till nivåstyrningar till vattentornet, säger han. Så ska det inte se ut och risken finns att det har funnits tarmbakterier i vattnet under en ganska lång tid. Men ingen person har blivit sjuk av dem, vad han vet eller fått höra av smittskyddsläkare.

Hur länge måste Häradsborna koka sitt vatten?

– Det vet vi inte, men det kan i värsta fall ta flera veckor. Nu är tornet rengjort och vi har startat en klorering och håller på att spola rent ledningsnätet. Nya prover ska tas nästa vecka.

Kloret används för att rengöra vattenledningarna och är inte farligt på något sätt, eftersom det är låga doser, säger Jonas Lindberg. Vattnet i tornet kommer att fyllas på under de närmaste dagarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".