En gammal fabriksbyggnad i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
1 av 3
Här ska den nya multiarenan i Eskilstuna byggas, enligt kommunledningen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Skiss på ny arena. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 3
Det slutgiltiga förslaget på hur den nya arenan i Eskilstuna ska se ut och vad den får kosta. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Karta över området där den nya arenan ska byggas. Källa: Eskilstuna kommun/AQ arkitekter
3 av 3
Här ska den nya multiarenan byggas, enligt kommunens planer. Källa: Eskilstuna kommun/AQ arkitekter

Arenan i Eskilstuna försenas

Den nya arenan i Eskilstuna som skulle börja byggas i april nästa år försenas. 

Fastighetsbolaget Tunafastigheter går vidare och överklagar domen från mark- och miljödomstolen om detaljplanen för området där arenan planeras. Bolaget anser att verksamhet i närheten påverkas negativt.

Tidigare avslog mark- och miljödomstolen Tunafastigheters överklagan, men nu ska den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen, avgöra frågan.

Därmed är kan Guif tillsammans med andra klubbar stå utan hall under hösten 2016/våren 2017 eftersom högskolan ska ha tillgång till nuvarande Sporthall sommaren i juni 2016 för sin planering av nya lokaler.

Guif har varit förberett på att det kan dröja innan den nya hallen byggs och har haft olika idéer om var a-laget och andra i klubben ska träna och spela match, men ingenting är klart. 

Kommunalrådet Jimmy Jansson, (S) sa i samband med kommunfullmäktige i november, som ett svar på en fråga från Centerpartiets Arne Jonsson, att alla parter försöker sy ihop pusslet så att Guif inte ska stå utan hall när elitserien startar hösten 2016.

Men då måste processen gå snabbt i mark- och miljööverdomstolen. Processen i den lägre instansen, mark- och miljödomstolen, tog ca ett halvår.

Enligt kommunens samordnare för arenabygget, Benny Larsson, så tar ett arenabygge som det som planeras i Eskilstuna 18-22 månader.

Det skulle betyda att även om arenan började byggas i april, som tanken var från början, så skulle arenan ändå inte vara klar till hösten 2016. Det mest sannolika är att den blir klar någon gång 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".