Gravad lax med citron och ingefära. Foto: Malin Randeniye.
Gravad lax med citron och ingefära. Foto: Malin Randeniye.
Mat med Malin

Förbered julbordet: Gravad lax med citron och ingefära

Att grava egen lax är en spännande process där man verkligen kan smaksätta hur man vill. Malin Randeniye väljer pigga smaker av citron och ingefära.

Du kan förbereda laxen några veckor i förväg och sedan förvara den i frysen och låta den tina över natten i kylskåpet.   

Ca 6 portioner på julbordet

500 g färsk laxfilé med skinn

2 msk strösocker

2 msk salt

3 ekologiska citroner (det yttersta gula skalet)

30 g ingefära

Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper. Tvätta två av citronerna och riv av det yttersta gula skalet på dem. Skala och finriv ingefäran. Tillsätt citronskal och ingefära till socker och saltblandningen och blanda om ordentligt.

Klappa in socker och saltblandningen över hela laxen även på skinnsidan. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsarna och förslut dem.

Lägg laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den. Ställ en tyngd på det översta fatet t.ex. en mortel eller en skål med vatten. Ställ in laxen i kylskåpet.

Vänd på laxen och placera den under press igen, morgon och kväll i 1,5-2 dygn. Ta ut laxen ur påsarna och torka av den helt.

Tvätta den sista citronen och riv över skalet över laxen. Skär laxen i tunna skivor och servera till julbordet eller som en egen rätt.        

/Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".