Leverpastejsmörgås. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Recept till julbordet: Leverpastej med kanel och muskot

Det vanliga är att man bakar leverpastej i ugnen men den här varianten går både lättare och snabbare att göra. Den smakar också lite mer.

Här är smaksättningen kanel och muskotnöt men det går att byta ut mot andra smaker som man tycker om.

250 g lever

1 liten gul lök

25 g smör

¼ muskotnöt

2 tsk mald kanel

1 tsk salt

Några varv med svartpepparkvarnen

1 msk ljus sirap

1 dl vispgrädde

½ citron (juicen)

Dela levern i ca 3x3 cm stora bitar. Skala och grovhacka löken. Hetta upp smöret i en stekpanna på medel värme och tillsätt löken. Låt löken svettas och bli helt mjuk och genomskinlig.

Tillsätt lever i pannan och riv över muskotnöt. Tillsätt kanel och salt och stek levern under omrörning i ca 5 minuter.

Tillsätt grädde och sirap och låt det koka på svag värme i ytterligare 5-10 minuter tills grädden kokat in något och levern är genomkokt.

Häll över allt i en mixer och mixa ordentligt till en helt slät pastej. Pressa över citronjuicen och blanda runt. Smaka eventuellt av med mer salt, peppar, citron eller sirap.

Häll upp pastejen i en väl rengjord burk eller låda och ställ den i kylskåpet att kallna helt. Pastejen är lös när den är varm men sätter sig när den får kallna, då är den bredbar.  

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".