Rullsylta med pistage och tranbär. Foto: Malin Randeniye.
Rullsylta med pistage och tranbär. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Rullsylta med pistage och tranbär

 Att göra sin egen rullsylta är inte så svårt jämfört med hur imponerande det är. Det färdigrimmade sidfläsket gör att syltan får rätt salthalt på en gång.

Tycker man det verkar svårt att skära till sidfläsket kan man be sin kötthandlare göra det. Steksnöre hittar man i de flesta mataffärer.

1 ½ kg rimmat sidfläsk

1 tsk svartpepparkorn

1/8 muskotnöt

1 tsk mald kanel

½ tsk kryddnejlika

½ tsk ingefära

½ tsk kryddpeppar

40 g osaltade pistagenötter

40 g torkade tranbär

Kokspad

2 morötter

1 gul lök

Skära ut fläsket

Skär ut fläsket till ett flak. Enklast är det att bara dela fläsket liggande på längden och spara ca 2 cm i bakkant så att det går att vika upp fläsket som en bok. Vill man ha tunnare väggar i rullsyltan kan man istället skära fläsket på tre och börja längsmed svålen, spara en bit i bakkant, vika upp fläsket och skära på mitten av den del som är kvar, spara en bit i bakkant här med och vika ut den sista delen. Köper du fläsket i en köttdisk brukar de kunna hjälpa till med detta.

Krossa svartpepparkorn och riv muskotnöten på ett fint rivjärn och blanda dem med övriga kryddor. Strö över kryddblandningen över fläsket. Hacka pistagenötterna och strö över dem tillsammans med tranbären. Rulla ihop fläsket till en tight rulle, börja rulla från den svålfria sidan och avsluta så att svålen bildar en kappa på syltan. Bind ihop syltan med steksnöre och lägg den i en stor gryta. Täck syltan med vatten och koka upp vattnet. Skumma av det skum som bildas på ytan.

Skala morot och lök och dela i större bitar och lägg ner i kokvattnet. Sänk värmen och låt syltan småkoka i 1 ½ - 2 timmar.

Plocka upp syltan och lägg den i en form som det nätt och jämnt får plats i. Lägg syltan i press genom att lägga på ett fat eller ytterligare en form samt en tyngd som till exempel en mortel eller en skål fylld med vatten. Pressen gör att syltan håller ihop när man skär den. Låt syltan ligga o press över natten i kylskåp. Syltan håller i kylskåpet ett dygn men går att frysa in och då håller den upp till 3 månader minst.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".