Leverpastej. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Testa på att göra julbordsklassiker från grunden

Vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar om några julbordsklassiker som du kan göra själv och som faktiskt inte är så svåra som det verkar.

Recept på leverpastej, gravad lax och rullsylta

Den som vill rimma skinkan själv får dock vänta till nästa år för som seden bjuder ska man rimma skinkan den 9 december på Anna-dagen. Skinka kan man ju faktiskt även göra av vildsvin för den som är jägare.

En annan klassiker som många vill prova på att göra själv är egen julkorv. Att stoppa korv kan kräva en del utrustning som oftast finns som tillbehör till hushållsassistenter. Man behöver också ha fjälster, alltså skinn till korven. Fjälstret ska blötläggas innan korven ska stoppas så lite framförhållning krävs. Malins bästa tips är att inte göra korven för mager, det vill säga ha för hög kötthalt i den samt att inte stoppa korven för hårt i skinnet eftersom den då lätt spricker. Korv som ska rökas kan stoppas lite hårdare än färsk korv.

Känns korven som ett för stort projekt så har Malin några andra tips som inte är lika svåra att göra hemma men som ändå imponerar stort på gästerna.

Egen rullsylta gör man av rimmat sidfläsk som man skär ut som ett flak, fyller med kryddor och sedan rullar ihop som en rulltårta. Här är den enda utrustning du behöver lite steksnöre och en stor gryta att koka syltan i. Malin fyller dessutom sin sylta med pistagenötter och tranbär för att piffa till den lite.

En annan julbordsklassiker som inte är så svår att göra som man kanske kan tro är den gravade laxen.

– Egentligen kan man grava det mesta, säger Malin.

Det går lika bra att grava ett fint viltkött till exempel. Gravningen är en gammal svensk teknik där man saltar och sockrar fisken så att den ska hålla längre och så att den blir fastare i köttet. Malin tycker att man får den bästa gravningen om man lägger en tyngd på laxen under tiden som den gravas. Då blir den fastare i köttet och lättare att skära tunt.

Ett sista tips till dig som vill imponera på julbordet är att göra din egen leverpastej. Malins tips är att göra en bredbar leverpastej genom att steka och smaksätta levern först och sedan mixa ihop den till en pastej.

Fördelen med alla Malins recept här är att man kan justera smaksättningen efter vad man tycker om.

Pepparrot eller fänkål på laxen, örtkryddor i syltan eller kryddpeppar i leverpastejen. Bara fantasin sätter gränser (och tiden förstås).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".