Skylt som pekar mot vårdcentral. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Fler privata vårdcentraler stängs

I fyra landsting och regioner, bland annat Sörmlands, har ingen av de vårdcentraler som öppnades efter vårdvalets införande stängt. Generellt sett i landet har majoriteten av de som har lagts ned varit privata. 

De nedlagda vårdcentralerna har vanligtvis legat i områden med hög tillgänglighet, det vill säga hur snabbt folk kan nå en vårdcentral.

Det visar en rapport från Konkurrensverket.

Närmare 60 procent av vårdcentralerna går med underskott i Sörmland och Sörmlands vårdcentraler har tillsammans med tre andra landsting störst problem med vikande befolkningsunderlag.

Generellt urholkas ekonomin för vårdcentraler i hög grad på grund av kostnader för stafettläkare. Det leder dessutom till att läkarkontinuiteten för patienterna blir sämre, vilket av många - särskilt äldre, upplevs som en försämring av vården.

Sedan vårdvalet för primärvård infördes har antalet vårdcentraler ökat med 20 procent. I de flesta landstingen har invånarna fått fler valmöjligheter eftersom nya vårdcentraler har startat.

De flesta nya vårdcentralerna finns i områden med stort befolkningsunderlag.

Det finns skillnader mellan de olika landstingen, både vad gäller antalet vårdcentraler per kommun och vårdcentralernas resultat.

Vårdcentralernas etablering och prestation kan bero på i vilket landsting vårdcentralen befinner sig, skriver Konkurrensverket. När det gäller antalet vårdcentraler i en kommun beror detta i främst på antalet invånare i kommunen.

Den bristande ekonomin för vårdcentraler innebär att en del vårdcentraler tvingas dra ned på sin bemanning. Rapporten visar att fyra av tio vårdcentraler inte klarar sig på den ersättning de får.

Fyra av tio vårdcentraler går med underskott, särskilt landstingens egna, enligt Konkurrensverket.  Det stora problemet är ofta kostnaderna för så kallade stafettläkare, skriver verket i en rapport.

Konkurrensverket uppmärksammar även problem med konkurrensen på landsbygden och att privata utförare klagar på att landstingen driver vårdcentraler med underskott år efter år och kompenserar med skattemedel.

Bland landstingens vårdcentraler har nästan hälften, 48 procent, underskott. Bland privata vårdcentraler ligger nivån på 28 procent, enligt Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".