Abd al Haqq Kielan. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Abd al Haqq Kielan, Imam i Eskilstuna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Imam i Eskilstuna efterlyser statligt stöd mot extrema ungdomar

"Sättet att nå de här människorna är faktiskt att argumentera med dem"
2:03 min

Regeringen borde ge mer stöd till muslimska organisationer som vill bekämpa extremism bland unga. Det menar Abd Al Haqq Kielan, Imam i Eskisltuna och ordförande för Svenska Islamiska Församlingarna.

Han menar att unga män som lockas av Islamiska statens, IS, retorik måste talas till rätta av andra muslimer.

– Sättet att nå de här människorna är faktiskt att argumentera med dem utifrån vad islam egentligen säger om den här typen av våldsbejakande extremism och mord på, enligt islam, oskyldiga personer som de här människor utnämner till otrogna. Men vi har ju inte resurser till att avsätta en person som jobbar med det här för ett distrikt och med uppsökande verksamhet med berörda ungdomar, säger imamen Abd Al Haqq Kielan, som mellan år 2004 och 2006 jobbade mot extremism i Stockholmsförorter med stöd av Integrationsverket.

Han säger att det numera är det svårt att få bidrag från regeringen för såna här projekt, enligt honom, trots uppmärksamheten kring IS våldsdåd. Till exempel har Ungdomsstyrelsen sagt nej till att ge bidrag för imamer som vill jobba mot extremism bland ungdomar, enligt honom.

– Deras invändning var då att det måste styra av ungdomar, men de som kan någonting, som är mer lärda och äldre får inte vara med och styra. Men det är ju de som har kunskaperna som måste kunna diskutera med ungdomarna. Faktum är att inom islam respekterar ungdomar de äldre väldigt mycket.  

Enligt Säpo har 110 svenskar rest för att ansluta sig till Islamiska staten, IS, och andra jihadistgrupper i Syrien.

De imamer i Stockholm och Göteborg som Ekot har pratat med säger att det finns en stor oro bland många muslimer just nu. Många vänder sig till imamerna för att få råd och stöd eftersom de är oroliga för unga män i familjen eller bekantskapskretsen vill åka ned till Syrien och Irak och strida.

De imamer i Eskilstuna och Nyköping som P4 Sörmland har pratat säger att de inte märkt av att den här oron.

– De ungdomar som går till församlingarna och moskéerna tycks klara sig än så länge, säger Imamen Abd Al Haqq Kielan i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".