Fotbollsbloggen: Damallsvenskan - tunga Umeåförluster, mästarna satsar ungt också

Silly season i Damallsvenskan rullar vidare. Umeå IK har gjort två tunga förluster på en vecka, först blev Emma Berglund klar för Rosengård och nu meddelar en annan av klubbens landslagsspelare, Emmelie Konradsson, att hon slutar. Här är det senaste som hänt hos Eskilstuna Uniteds seriekonkurrenter.

FC Rosengård fortsätter att göra stora värvningar. Umeås landslagsförsvarare Emma Berglund har varit på gång ett tag och i förra veckan skrev hon på ett tvåårskontrakt.

I år var det Amanda Ilestedt och Anita Asante som bildade mittbackspar i mästarlaget, men med Berglunds inträde är det väl troligt att Rosengård flyttar upp den engelska landslagstjejen på mittfältet där hon spelade under tiden i Göteborg. Malmölaget har ju en lucka att fylla där efter flyktade Katrin Schmidt (Hammarby).

Rosengårds utlovade satsning på egna unga spelare är också en viktig bit i konceptet för framtiden. Nathalie Persson – den 17-åriga anfallaren som gjorde en del uppmärksammade inhopp redan i år – har nyligen belönats med ett tvåårskontrakt. I A-truppen finns nu också 18-åriga målvakten Zecira Musovic samt 16-åringarna Sara Mellouk och Ebba Wieder.

AIK har värvat 20-åriga finska A-landslagsforwarden Juliette "Juke" Kemppi. Hon kommer ursprungligen från KaaPo i födelsestaden Kaarina utanför Åbo och har de senaste två säsongerna representerat Åland United, där hon gjort 26 mål i förstaligan. På elva A-landskamper har det blivit två mål och Kemppi har även spelat U 19-EM (semifinal) och U 20-VM.

Hammarby får tillbaka veteranen Madeleine Tegström från AIK.

Kristianstad har i dag förlängt med danska landslagsmittfältaren Johanna Rasmussen. Ett nytt tvåårskontrakt är det som gäller. Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har ännu inte hittat någon ny klubb.

Mallbacken andas ut sen lagets skyttedrottning Mimmi Larsson förlängt, hon har uppvaktats av Kif Örebro. Även Sarah Bergman och Clara Alm har skrivit på nya kontrakt.

Piteås andra nyförvärv blev Djurgårdens 20-åriga mittfältare Irma Helin. Hon har meriter från U 23-landslaget och har tidigare spelat 34 matcher i allsvenskan för Stockholmsklubben. Totalt är 17 spelare klara för Piteå – lika många som Eskilstuna United har.

Umeås 25-åriga landslagsspelare Emmelie Konradsson slutar alltså. Anledningen är att hon fått ett jobb som matchar hennes utbildning.

– Jobbet är för bra för att inte tacka ja till, säger hon till vk.se/folkbladet.nu.

Positivt för Umeå är i alla fall att landslagsmålvakten Malin Reuterwall förlängt kontraktet.

Vittsjö får behålla 33-åriga mittbacken Ifeoma ”Iffy” Dieke. Hon har skrivit på för ett år till liksom 19-åriga mittfältaren Jessica Castenhammar.

---

Ett preliminärt spelprogram för allsvenskan har också blivit klart. Eskilstuna United får börja hemma igen, denna gång mot Linköping. En publikmatch då gästerna innehåller många profiler och båda lagen siktar mot toppen. I andra omgången ska United gästa comebackande Mallbacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".