Hand håller penna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Landbygdsskolor i Strängnäs hotas av nedläggning

Pappan Peter Burge: Det är bedrövligt.
2:43 min

Landsbygdsskolornas framtid i Strängnäs kan avgöras redan i början på nästa år.

Den nya majoriteten i Strängnäs, med Moderaterna och Socialdemokraterna, har låtit förvaltningen skriva en rapport om läget för skolorna i Länna, Härad och på Fogdö. Syftet är att utreda om de kan läggas ner. Skolorna har tappat många elever de senaste tio åren.

Idag kommer utbildningschefen Inger Pripp redovisa rapporten för politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

Moderaten Bibbi von Schéele, som är tillträdande ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hoppas att ett beslut om skolornas framtid kan tas i början på nästa år.

– Vi vill inte i det här läget säga, bara utifrån en rapport, att skolorna ska läggas ner. Men vi vet också att fungerar det inte, då kan man ju inte bedriva en verksamhet, säger Bibbi von Schéele.

Enligt tjänstemännens rapport finns det flera problem med att bedriva små skolor. Det är svårt att få dit lärare som är behöriga i flera ämnen och tillgången till skolsköterska och kurator är bristfällig. 

Skolorna Härad, Länna och på Fogdö går också back ekonomiskt. Redan idag går fyra av tio elever i skolornas upptagningsområden i skolor inne i stan. Genom att lägga ner skolorna och bussa eleverna till stan skulle kommunen spara in på lokalkostnader, enligt rapporten.

Men Agneta Larsson, lärare på Fogdö skola sedan 14 år tillbaka, menar att små klasser innebär en trygghet för eleverna. Och hon tror att skolan är viktig för bygden.

– Jag tror att det finns en risk för att Fogdölandet dör ut om skolan stänger.

Moderaten Bibbi von Schéele säger att kommunen kommer föra en dialog med elevernas föräldrar innan något beslut tas. Men hon kan inte lova att föräldrarna får sin vilja igenom.

– Inflytande kommer de ha, sedan kan det bli lite tuffa tag ibland. Man kan ju inte tillgodose varje individ.

Klicka på filen nedan för att läsa kommunens rapport om landsbygdsskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".