Nyköpings högstadium Alpha. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings högstadium Alpha är en del av skolsatsningen i kommunen. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Fortfarande låga skolresultat i Nyköping

Cajsa Widqvist (S): Vi har mycket att jobba med
1:29 min

Var fjärde elev i årskurs 9 i Nyköpings kommunala skolor blev inte godkänd i alla ämnen i våras, det visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.

Granskningen visar också att det i högre utsträckning är pojkarna som inte blir godkända.

Men även bland gymnasieelever är resultaten låga. Var fjärde gymnasieelever lämnar gymnasiet utan att vara behörig till högskolan.

De skolansvariga i kommunen behöver följa upp de utvecklingsinsatser som sker i Nyköpings skolor och se till att de önskade resultaten uppfylls, anser Skolinspektionen.

– Vi måste följa upp resultaten i varje ämne alla år och vi har inte tillräcklig dokumentation. Där har vi mycket att jobba med, säger Cajsa Widqvist som är socialdemokrat och ordförande för barn och ungdomsnämnden i Nyköping.

Nyköpings kommun har de senaste åren satsat stort på att omorganisera skolan, just för att höja skolresultaten. Cajsa Widqvist (S) tror att den nya organisationen och den nya högstadieskolan på sikt ska bidra till att eleverna får högre resultat.

– Jag tror verkligen på det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".