Katja Blomerus. Foto: Sveriges Radio
Katja Blomerus. Foto: Sveriges Radio

Romer tvingades betala i förskott på restaurang i Katrineholm

"De andra behövde inte betala i förskott."
9:19 min

DO anser att det var diskriminering när Katja Blomerus och hennes kollega, som är romer, tvingades betala i förskott på en restaurang i Katrineholm.

När Katja Blomerus och hennes sällskap kom in på restaurangen för en jobblunch sa servitrisen att alla gäster måste betala i förskott, enligt Katja Blomerus. Sällskapet gick med på att betala, men höll sedan ögonen på de andra gästerna som kom in.

– När vi sedan fick vår mat kom en grupp äldre svenskar in. Då tittade vi när de beställde sin mat, de beställde dricka och så, och de behövde inte betala i förskott, säger Katja Blomerus.

Hon och hennes kollega frågade servitrisen varför de själva var tvungna att betala i förskott, när andra gäster slapp det.

– Då kom en man ut från köket och sa att vi har haft problem med era landsmän förut, så vi får ta betalt i förskott av er.

Att personalen sa rakt ut att restaurangen haft problem med romer upplevde Katja Blomerus och hennes kollega som särskilt kränkande. De bestämde sig för att anmäla restaurangen till DO, Diskrimineringsombudsmannen, som nu har utrett fallet och anser att det är ett klart fall av diskriminering.

Restaurangägaren förnekar att det skulle röra sig om diskriminering och säger sig inte heller minnas händelsen.

Men DO tänker gå till domstol och förbereder en stämningsansökan mot restaurangen, säger Ulrika Holfelt, processförare på DO. Hon säger att diskriminering av romer är vanligt.

– Vi får relativt många anmälningar från romer och vi är tacksamma att vi får anmälningarna, för det ger oss möjlighet att belysa problematiken med konkreta siffror, hur det ser ut i samhället idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".