Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Daniel Portnoff (M) om badhuset: Vi har agerat

Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 15.24
Projektören orsakade fördyringarna, enligt Portnoff.
(1:33 min)
Daniel Portnoff, Moderaterna i Trosa. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland
Daniel Portnoff, Moderaterna i Trosa. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland

Det finns inget i det privata revisionsbolagets genomgång av projektet Safiren i Vagnhärad, som skulle ha påverkat slutnotan, enligt kommunstyrelsens ordförande i Trosa, Daniel Portnoff (M).

Ombyggnaden av badhuset Safiren i Vagnhärad budgeterades till 75 miljoner kronor, men slutade på 115.

Kommunstyrelsen borde ha ställt större krav på redovisning, sägs det i rapporten.

– Vi fick ärendet på vårt bord flera gånger med beskedet att allt går enligt plan och håller budgeten. När vi sedan fick veta vad slutnotan skulle bli agerade vi och slutnotan stannade då också där. Vad skulle vi ha kunnat göra mer, frågar sig Daniel Portnoff.

Det var i december förra året, som det stod klart hur dyr ombyggnationen av badhuset Safiren i Vagnhärad skulle bli.

Ända fram till dess hade kommunstyrelsen via teknik- och servicenämnden fått information om att projektet följde budget, något som nämnden i sin tur fått genom tjänstemännen i förvaltningen. Tjänstemännen å sin sida hade vid sina byggmöten med projektören trots frågor inte fått några prognoser om slutkostnaden förrän i december.

När uppgiften om den kraftiga fördyringen då nådde kommunstyrelsen gjordes en utredning kring hur teknik- och servicenämnden hanterat projektet, men det fanns inget i hanteringen där, som orsakade kostnadsökningarna, enligt Daniel Portnoff, som i stället pekar ut projektören, som ansvarig för kostnadsökningarna.

-- Det var fel i projekteringen, som orsakade kostnadsökningarna och där pågår samtal. Vi vill ha delar av kostnaderna tillbaka, säger Daniel Portnoff.

Nu ska kommunledningen begrunda revisionsbolaget PCW:s rapport och ta lärdom om det finns något sådant i det, enligt Portnoff.

Svar ska lämnas i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".