Över 100 sjuksköterskor saknas i Sörmland

I Sörmland saknas 105 sjuksköterskor och sammanlagt saknas 2 000 sköterskor i hela landet. Det visar en kartläggning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Närmare 900 vårdplatser i landet är stängda på grund av personalbristen - så också i Sörmland.

Divisionschefen Hans Svensson i landstinget Sörmland säger till tidningen att landstinget inte har svårt att nyrekrytera men att obalansen ändå består eftersom många sjuksköterskor slutar och bland annat vidareutbildar sig.

Trots att 114 sjuksköterskor har anställts mellan december förra året och fram till september i år är det stor brist. För patienterna innebär det långa väntetider på akutmottagningarna och trängsel på överbelagda vårdplatsenheter.

-- Det kan påverka patientsäkerheten, säger Hans Svensson.

För att hålla sig väl framme när 21 landsting slåss om samma personer har Sörmland inrättat en särskild tjänst som sjuksköterskerekryterare.

Allt fler nyutbildade får nu gehör för sina krav på minst 24 000 kronor i ingångslön. Landstingens jakt på sjuksköterskor leder också till höjda löner för de erfarna. På vissa sjukhus har de fått påökt med uppemot tio procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".