Madeleine Unneberg med ett nytt verk av Linn Fernström
Madeleine Unneberg med ett nytt verk av Linn Fernström. Foto: Johanna Cederblad/Sveriges radio

Kommunal konst på skattebetalarnas bekostnad

Konst till kommunerna för skattepengar
1:39 min

Kommunerna köper in konst för miljoner kronor varje år. För konstnärer är detta en viktig inkomstkälla, men policy och storlek på budgeten varierar. 

Vi har kollat hur det ser ut i några Sörmlandskommuner.

– Vi tittar på tekniker, och om det är något som vi tycker är intressant just nu när vi köper in konstverk, berättar Madeleine Unneberg, verksamhetschef i Eskilstuna.

Eskilstunas skattebetalare lägger 200 000 kronor på inköp till konstmuseet, dessutom 150 000 på lös konst för att pryda kommunens lokaler. Ovanpå detta kommer olika offentliga utsmyckningar.

Men i Gnesta, som är en liten kommun, är budgeten mindre. 30 000 avsätts varje år för lös konst, och runt 250 000 för utsmyckningar.

Katrineholm satsar förhållandevis mycket på konst. 250 000 kronor per år på tavlor, skulpturer och installationer att sätta i kommunens rum. Dessutom 400 000 för utsmyckningar.

– För konstnärerna är det här oerhört viktigt. Både för försörjning, men det är också en förankringsfråga, säger Thomas Wahlström, lokal representant för Konstnärernas Riksorganisation i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".