Åtondeklassare på Prins Wilhelm vittnar om att det förekommer narkotika på skolan. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Åttondeklassarna i Flen bland landets otryggaste

Elever: Vi är inte förvånade.
1:58 min

Narkotika och mobbning pekas av elever ut som de enskilt viktigaste orsakerna till att åttondeklassarna i Flen tillhör de otryggaste i landet.

Tre av tio åttondeklassare i Flen känner sig otrygga i skolan.

Det placerar kommunen på plats 195 av totalt 197 kommuner i den undersökning, som Sveriges Kommuner och landsting gjort om läget i landets skolor.

– Jag är inte förvånad. Det är mycket mobbning, som pågår.

Det säger Robin, som gått ut på lunchrasten tillsammans med sina kompisar Leo och Olle, som båda skriver under på att det förekommer mobbning på skolan och att det nog är en stor bidragande orsak till att elever känner sig otrygga.

De håller ihop och på det sättet skapar de trygghet tillsammans.

Flen hamnar, som sagt i botten i den här statistiken med Katrineholm och Strängnäs närmast framför sig några tiotal pinnhål ovanför. Landets allra otryggaste åttondeklassare finns i halländska Hylte med Leksand i Dalarna på platsen närmast över.

Landets tryggaste åttor finns i Jokkmokk i Norrbottens läns.

Sörmlands tryggaste elever finns i Nyköping, följt av Trosa.

Tillbaka i Flen kommer ytterligare en grupp åtondeklassare, som flytt skolans julbord för mat på stan. Det är Mustafa, som kommer med sina kompisar Mohammed och Said och alla instämmer de i bilden av att mobbningen är en viktig bidragande orsak till otryggheten i skolan.

Men mobbningen är inte enda orosmolnet på skolhimlen i Flen.

Leo, som är kompis med Robin, har lagt märke till en annan mycket allvarlig sak på skolan.

– Det förekommer mycket narkotika. Det används inte i skolan, men utanför i centrum och skolan ligger centralt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".