Hundar i rastgård. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Arbetkooperativet driver bland annat hunddagis. Foto: Maja Suslin/TT

Nya jobb genom arbetskooperativ i Katrineholm och Vingåker

Lelle Karlsson: Vi kan parera ekonomiska smällar.
1:40 min

Arbetskooperativet driver bland annat second hand-butiker och städfirmor och överskottet blir till nya anställningar i stället för vinst.

Kooptjänst är ett arbetskooperativ som driver bland annat caféer, second hand-butiker, hunddagis, en chokladbutik och städ och flyttfirmor. Det är spritt över åtta kommuner i Östergötland, Småland och Sörmland. I Sörmland finns de i Katrineholm och Vingåker.

Överskottet i företagen går till kooperativet och blir på så sätt ett skyddsnät om företagen får en nedgång. Kooperativet har också ett tätt samarbete med kommun, arbetsförmedling och försäkringskassa, för att erbjuda platser för praktik och arbetsträning för människor som står långt från den svenska arbetsmarknaden.

I dag har de runt 40 olika verksamheter knutna till sig med totalt 75 anställda. Sedan kooperativet startade för fyra år sen har omkring 150 personer som arbetstränat eller haft praktik inom verksamheten gått vidare till andra anställningar. Lelle Karlsson, initiativtagare till Kooperativet, tror att arbetskooperativsformen är viktig för att få ut långtidsarbetslösa i arbetslivet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".