Skolskjuts. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.

Strid om 50 meter för skolskjuts i Nyköping

En 13-årig flicka i Nyköping nekas skolskjuts av kommunen eftersom hon inte bor tillräckligt långt ifrån skolan. Det skiljer bara 50 meter för att hon, enligt kommunen, ska ha rätt till skolskjuts.

Men flickan har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten som har kommit fram till att kommunens utredning är så bristfällig att den inte kan ligga till grund för att kommunens bedömning om flickan har rätt till skolskjuts eller inte.

Kommunen har räknat avståndet mellan hemmet och en busshållplats i närheten av skolan, men flickan menar att kommunen ska mäta fram till skolan och det är också innebörden i Förvaltningsrättens dom.

"Förvaltningsrätten konstaterar att skollagen saknar bestämmelser om hur mätningen av skolvägen ska ske och vilket avstånd som berättigar till skolskjuts. Men i praxis har det ansetts rimligt att kommunen får avgöra hur mätningen ska göras, så länge som mätningen av sträckan mellan elevens hem och den plats där utbildningen bedrivs sker på ett likvärdigt sätt för samtliga elever".
Förvaltningsrätten

"Av såväl lagtexten som förarbetena till skollagen framgår emellertid att rätten till skolskjuts ska bedömas med utgångspunkt från avståndet mellan elevens hem och den plats där utbildningen bedrivs".
Förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten anser därmed att mätningen av flickans
färdväg ska ske till skolan och inte, såsom kommunstyrelsen gjort, till busshållplatsen.

Förvaltningsrätten har i ett annat fall kommit fram till att kommunen måste göra om utredningen som gäller om en 14-årig pojke har rätt till skolskjuts. Han nekas skolskjuts eftersom det saknas 40 meter i avstånd vilket gör att kommunen nekar honom skolskjuts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".