Oxelösund. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.
Oxelösund. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.

Oxelösund blir finskt förvaltningsområde

Susanna Shaibu, kanslichef i Oxelösund: Jätteroligt att få resurser att utveckla kommunens service
1:00 min

Oxelösunds kommun blir finskt förvaltningsområde från och med nästa år. Det beslutade Regeringen igår.

– Beskedet mottogs med glädje. Det ska bli jätteroligt att få resurser att utveckla kommunens service till kommunens minoriteter nästa år. Tyvärr har det här sena beskedet gjort att starten blivit lite försenad, men det finska förvaltningsområdet gäller från första januari och kommunen kommer att göra sitt bästa för att erbjuda service på finska från första januari, säger Susanna Shaibu, kanslichef i Oxelösund.

Finskt förvaltningsområde innebär att det bor många finskspråkiga där och de har vissa lagstadgade språkliga rättigheter. Rättigheterna omfattar bland annat rätten att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med kommunen och viss service, som förskola och äldreomsorg på finska.

Strax över 50 kommuner ingår i förvaltningsområdet idag, bland annat Eskilstuna, och sju nya kommuner kommer till 2015.

Oxelösunds kommunen har avsatt resurser för den nya verksamheten och en finskspråkig samordnare kommer att anställas.

– Det ska bli ett privilegium att få jobba med dessa frågor i Oxelösunds kommun. Beslutet kommer att innebära stor skillnad för den finsktalande minoriteten. Nu gäller det att kartlägga de finskspråkigas behov för att kunna göra praktisk verkstad av dessa, säger Päivi Hellberg, tillträdande samordnare för finskt förvaltningsområde i Oxelösund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".