Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"KD:s förslag kan försämra integrationen"

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 21.06
Hussein: Lek inte med människor för att vinna röster.
(5:27 min)
Abdirisak Hussein tror att Kristdemokraterna försöker locka väljare från Sverigedemokraterna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Kristdemokraten Göran Hägglund vill sänka kostnaderna för invandringen. Men förslagen kan försämra integrationen, tror Abdirisak Hussein (S), samordnare i somaliska föreningen Somalidoon i Eskilstuna.

Klicka på ljudklippet under artikeln för att höra debatten mellan Abdirisak Hussein (S) och Borhan Bajati (KD) som sändes i P4 Sörmland idag.

Partiledaren Göran Hägglund presenterade igår en rad förslag inom invandrings- och integrationspolitiken på Dagens nyheters debattsida.

Ett av förslagen går ut på att asylsökande med skyddsbehov, till exempel människor som flytt från Syrien, ska få tillfälliga uppehållstillstånd på tre år istället för permanenta uppehållstillstånd.

Efter tre år ska skyddsbehovet omprövas, och om situationen i ursprungslandet har blivit stabil måste man lämna Sverige. Undantag kan göras för dem som arbetar och har en egen försörjning här.

Abdirisak Hussein, som är samordnare i somaliska föreningen Somalidoon och socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Eskilstuna, tror att tillfälliga uppehållstillstånd skulle leda till att fler hamnar utanför det svenska samhället.

– Vi har flera personer som har haft tidsbegränsat uppehållstillstånd i vår förening. Den erfarenhet vi har är att tidsbegränsade uppehållstillstånd skapar oro och ovisshet hos människor. Man kan inte planera, man vet inte om man ska stanna i Sverige och man hamnar mellan två länder, säger Abdirisak Hussein.

Ett permanent uppehållstillstånd skapar bättre förutsättningar för integration, menar han.

– Då planerar man, lyckas i skolan, söker jobb, utbildar sig och satsar sin framtid i Sverige.

Göran Hägglund vill också sänka etableringsersättningen, som betalas ut de två första åren till personer som har fått uppehållstillstånd och har en etableringsplan. Ersättningen ligger idag på 6 160 kronor i månaden. Den totala summan kan bli högre om man har barn eller har rätt till ett bostadstillägg.

Men för att få ut hela ersättningen måste man delta 40 timmar i veckan i aktiviteter som kommunen eller Arbetsförmedlingen ordnar, till exempel SFI, Komvux, praktik och subventionerade anställningar. Det säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

– Om man skulle frånvara från någon av aktiviteterna reduceras etableringsersättningen. Om du har varit borta en timme sänks ersättningen motsvarande vad den ersättningen är värd, säger Johan Nylander.

Göran Hägglund menar att en generell sänkning av ersättningen skulle innebära att fler blev motiverade att söka jobb under etableringsperioden. Samtidigt vill han att nyanlända som tjänar mindre än 100 000 kronor om året ska slippa betala skatt, för att ytterligare motivera människor att arbeta.

Det vill inte socialdemokraten Abdirisak Hussein se.

-- Människor skattas på samma sätt, och då ska inte en grupp ha skattelättnader. Vi ska inte hamna i en sådan situation. Då sätter man grupper mot varandra som gör att främlingsfientligheten växer, säger han.

Idag debatterades Göran Hägglunds förslag i Eftermiddag i P4 Sörmland. Klicka på ljudklippet nedan för att höra hela debatten mellan socialdemokraten Abdirisak Hussein och Kristdemokraternas ordförande i Eskilstuna, Borhan Bajati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".