Lina Lindfyr. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Färre förlossningsskador i Nyköping

Lina Lindfyr sprack - fick höra att hon måste leva med besvären.
7:33 min

På förlossningsavdelningen i Nyköping drabbas färre kvinnor än tidigare av allvarliga bristningar när de föder sitt första barn. Enligt personalen är det ett systematiskt arbete som ligger bakom den förbättrade statistiken.

Eskilstunabon Lina Lindfyr förlöstes med sugklocka för fyra år sedan, efter att ha fått både morfin och epidural som gjorde att värkarbetet stannade av. Hon fick en sfinkterruptur, en skada på ändtarmsmuskeln. Men hon syddes inte ihop ordentligt och fick inte heller någon information om vilken hjälp hon kunde få.

Förlossningsskadan skapade stora problem i vardagen.

– Det gick inte att åka iväg någonstans utan att veta att det fanns en toalett i närheten. Det var verkligen på sekunden som man behövde gå på toa, säger hon.

Lina Lindfyr tycker att det är bra att barnmorskorna i Nyköping jobbar aktivt för att försöka minimera riskerna för kvinnor att spricka. Hittills i år har 20 av knappt 300 förstföderskor i Nyköping fått bristningar i ändtarmsmuskeln, hälften så många som rekordåret 2007, när Nyköpings lasarett hade högst siffror i landet.

– Det verkar som att de tar tag i det och försöker utveckla det här nu, säger Lina Lindfyr.

Barnmorskorna i Nyköping övar på dockor för att hitta de rätta greppen som skyddar kvinnans mellangård. De visar på dockan hur de gör och utbyter erfarenheter med varandra. Det säger Aino Börjars-Treijs, som är funktionsansvarig barnmorska för förlossning och BB i Nyköping.

– Man ska styra kraften uppåt när huvudet kommer ut, så att inte mellangården går sönder, säger hon.

Barnmorskorna försöker också se till att de kan jobba i par i utdrivningsskedet, istället för att vara ensamma. Det räcker inte att hålla emot när barnets huvud är på väg ut. Barnets axlar kan också spräcka mellangården. Eftersom barnmorskan måste greppa barnets huvud med båda händerna behövs extra händer för att hålla emot i mellangården när axlarna kommer.

– Då är det bra att man tar in en barnmorska till, som precis när barnet ska födas kommer in på rummet och stöttar med en hand i mellangården, säger Aino Börjars-Treijs.

Lagarbetet sker framför allt när kvinnan har förhöjd risk att spricka, till exempel om hon är över 35 år eller om barnet är stort.

Aino Börjars-Treijs tror inte att det går att undvika sfinkterrupturer helt, men när skadan är ett faktum är det viktigt att kvinnan får rätt diagnos och vård. Ytligare bristningar sys av barnmorskorna själva, som har fått öva på grisar.

– Vi har övat upp suturteknik och tränat på grisrumpor för att det ska bli så verkligt som möjligt. Vi har orsakat den typen av skador som vi vill reparera, och sedan har vi provat att sy i olika strukturer i vävnaderna.

Lina Lindfyr fick vänta i 2,5 år på att få rätt hjälp. Barnmorskan som hon träffade ett och ett halvt år efter förlossningen, när hon skulle ta ett cellprov, visade ingen förståelse för hennes besvär. 

– Jag förklarade att jag hade ont och att jag hade problem med avföringsläckage. Då sa hon att det är helt normalt när man har skaffat barn. Det är det man får leva med som kvinna, helt enkelt.

Nu blir det inga fler barn för Lina Lindfyr. Hon vill inte gå igenom en förlossning till.

– Man kan ju riskera att få stomi då, för resten av livet.

Hör hela Lina Lindfyr berättelse i ljudklippet ovan. Klicka på ljudklippet nedan för att höra barnmorskan Aino Börjas-Treijs förklara vilka metoder som används i Nyköping för att minska risken för allvarliga bristningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".