Heidi Löke gör mål i semifinalen mot Sverige. Foto: TT
Heidi Löke gör mål i semifinalen mot Sverige. Foto: TT

Sveriges finaldröm krossades av Norge

Christina Ström: ”Norge styr hela matchen”
0:24 min

Sverige mot Norge i handbolls-EM slutade som det brukar. Norge vann semifinalen med 29-25 och får möta Spanien i final. För svensk del återstår en match om tredje pris.

Spelar man handboll i en arena döpt efter Laszlo Papp, den legendariske ungerske boxaren som vann tre raka OS-guld under 1900-talets mitt, få man räkna med att ta ett par smällar. Det fick de svenska spelarna känna på direkt.

Det världsberömda norska försvaret gav inte Sverige någon tid för eftertanke. Pang, sade det. Tjoff. Så var de där och störde.

Jessica Helleberg missade från kanten, Isabelle Gulldén sköt rakt på Silje Solberg i det norska målet, Linnea Torstenson en meter över.

Laszlo Papp gick obesegrad genom sin proffskarriär. På 29 matcher hade han två oavgjorda och 27 segrar. 15 av dem kom på knockout. Översatt till handbollsspråk blir kanske något i stil med Norges facit mot Sverige. På de 119 gånger lagen mötts inför semifinalen hade Norge vunnit 84. Sverige hade förvisso 27 segrar, men i sammanhanget känns de så få att de knappt räknas.

Norges linjespelare Heidi Løke sög åt sig bollar på linjen och tryckte gång på gång dem förbi först Johanna Bundsen som startade i det svenska målet, och sedan även Filippa Idéhn som byttes in efter tolv minuter.

Samtidigt fortsatte Norges målvakt Silje Solberg att spela precis så som hon gjort hittills - bra.

Ser man på boxning kan man fascineras över hur många smällar som kan delas ut utan att matchen avgörs. Och på något sätt lyckades även Sverige hålla spänningen vid liv i handbollssemifinalen.

Trots att Norge i mitten av den första halvleken ledde med sex mål var skillnaden bara två i paus, 13-11.

Men, till slut orkar man inte ta hur mycket stryk som helst.

När Norge fortsatte att trumma på med sitt snabba fotarbete, sina snabba kontringar i den andra halvleken blev det snart tydligt att Sverige snart skulle vara nere för räkning.

– Givetvis är det en besvikelse. Norge var bättre. De har en jävla fart på sitt anfallsspel, vi får inte tag på dem, sade Sveriges förbundskapten Thomas Sivertsson till TV4 direkt efter matchen.

Den norska ledningen växte stadigt och segermarginalen blev till slut fyra mål.

Norge går nästa rond mot Spanien i finalen på söndag. För svensk del gäller det att resa sig och utkräva revansch på Montenegro i bronsmatchen.

På frågan om svenskorna kommer att klara att ladda om inför matchen om tredjepriset svarade Sivertsson:

– Det tror jag vi gör.

Om Sverige vinner - och därmed tar revansch för förlusten i gruppspelet - innebär det den andra svenska EM-medaljen för Sveriges handbollsdamer. I EM 2010 blev det silver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".