Vingåkers kommun kan bryta mot lagen

I Vingåker får kommunen kritik av länsstyrelsen för en rad brister hos Överförmyndaren. Bland annat saknas en ersättare vilket krävs enligt lag.

Länsstyrelsen har granskat verksamheten i Vingåker och kommit fram till att det finsn en rad brister i arbetet. Bland annat finns det sedan juni förra året inte någon ersättare för Överförmyndaren sedan den tidigare ersättaren slutade i juni förra året - trots att det krävs enligt lag.

Kommunen har hänvisat till att Överförmyndaren istället ska delegera arbeten till en tjänsteman, men Överförmyndaren har inte gjort det eftersom det inte anses finns någon med den kompetens som krävs.

Överförmyndaren ska, enligt sin arbetsbeskrivning, lägga 70 procent på överförmyndarfrågor. Hon arbetar även som konsumentvägledare, alkoholhandläggare och kommunjurist. Utöver det finns en assistent som nyligen har börjat arbeta med frågorna på halvtid.

Överförmyndaren tycker att det behövs mer resurser till verksamheten.

Enligt föräldrabalken ska kommunfullmäktige välja en ersättare för överförmyndaren. Det är obligatoriskt för en kommun att ha en ersättare, påpekar länsstyrelsen.

Anledningen till att det ska finnas en ersättare är att denne ska kunna träda in när överförmyndaren av någon anledning är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag, exempelvis vid sjukdom eller jäv. Enligt lag är det inte möjligt för överförmyndaren att delegera alla beslut.

Länsstyrelsen anser att verksamheten är väldigt sårbar och anser att det är oroande.

Länsstyrelsen har meddelat  kommunen att kommunfullmäktige enligt föräldrabalken har en skyldighet att välja en ersättare.

Överförmyndaren ansvarar för exempelvis tillsynen av gode män som i sin tur ansvarar för exempelvis personer som inte kan ta hand om sin ekonomi själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".