En bild på kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Eskilstunas toppolitiker: De har en politisk agenda som är osaklig

Jimmy Jansson (S): Det är ganska osmakligt
2:55 min

Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, (S) slår ifrån sig kritiken från Nätverket Tillsammans för Eskilstuna som anklagar den politiska makten för hycklare.

-- Det finns inga enkla lösningar. En del av de har en plats att bo på även om det inte är en värdig plats att bo på. Man utgår från platser i Stockholmsregionen och så jobbar man i regionen för att få ihop några skärvor. 

Hur vet du det?

– Det vet jag eftersom vi har haft kontakt med flera av dem. Man får väl prata med människor och fråga i vilken situation de är i.

Jansson bedömer att det är 10-15 tiggare på gator och torg i Eskilstuna en vanlig vardag.

Igår framförde nätverket att det är ett politisk misslyckande med alla de fattiga människor som tvingas tigga på gatorna.

Nätverket, som på lördagen väntades genomföra en demonstration för de fattiga människornas sak, kräver att politikerna ska se till att ordna tak över huvudet för dessa människor.

Jimmy Jansson säger att kommunen har planer för att lösa situationen, exempelvis diskuteras någon form av härbärge.

Många kommuner har försökt hitta någon härbärgesverksamhet och det har vi i fokus också. Vi har lösningar på gång, men vi tänker inte berätta vad och för vilka för deras säkerhets skull, säger Jimmy Jansson, som menar att de riskerar att bli utsatta för hot och rasism annars. 

Han är kritisk till Nätverket som hävdar att det är ett hyckleri av politikerna att fira att antalet flyktingguider blivit tusen stycken till antalet när man samtidigt inte kan ordna tak över huvudet för de hemlösa i Eskilstuna.

– Jag har haft ett stor förtroende och känt en stor glädje över att nätverket engagerat sig, men om de fortsätter så här blir de en radikal liten grupp som folk slutar lyssna på om man använder en den här typen av grov argumentation. Man ställer egentligen människor mot varandra. Hur kan man kalla sig för Tillsammans för Eskilstuna och sedan ställa människor mot varandra? Det är ganska osmakligt. Jag förstår inte vad det är som är deras politiska syfte. De har en politisk agenda som är osaklig och det tycker jag är olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".