Nicky Åslund. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Nicky Åslund. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

Oxelösundsbons succélåt på Youtube är plagiat

Joel Rabenius, producent: Det är en ledsam sak som har hänt.
5:52 min

Succélåten på Youtube, "Wake up", med 19-årige Nicky Åslund från Oxelösund är ett plagiat av en amerikansk låt har det visat sig nu i efterhand.

Låten gjorde succé på nätet och spred sig snabbt på sociala medier och Åslunds röst jämfördes med countrylegendaren Johnny Cash. Men låten heter i original "Fake love" och är skriven av en amerikan som publicerade låten på Youtube 2011.

Nicky Åslund säger att han har ljugit om låten, "Wake up" och när det blev en så stor karusell kunde han inte ta sig ur lögnen. Han säger till P4 Sörmland att han är ledsen för alla som han har svikit, människor som har satsat på honom.

Nicky Åslunds producenter fick ett tips från en person i USA som hade reagerat på att låten var väldigt lik  Michael Stecs "Fake love".

Låten ligger fyra på P4 Sörmlands lista Sörmland-topp fem, men den kommer att tas bort därifrån, säger P4 Sörmlands ansvarige utgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".