Johnny Höglin.  Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Johnny Höglin. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Ex-nazisten som blev flyktingguide

Johnny Höglin: Praktisk antirasism när den är som bäst.
11 min

Under slutet av 90-talet och några år framåt räknades Eskilstunabon Johnny "Puma" Höglin som en av Sveriges farligaste nazister. I dag är han en av Eskilstunas 1 000 språkvänner, som guidar människor från andra länder in i det svenska samhället.

Johnny Höglin var 21 år gammal när han tillsammans med en kompis grundade Eskilstuna Nationalsocialister.

Efter att ha lämnat naziströrelsen har han bland annat jobbat på Exit Fryshuset, där han föreläst om sina erfarenheter, för att hindra ungdomar från att upprepa hans egna misstag.

Sedan en tid tillbaka är Johnny Höglin också språkvän i Eskilstuna, och han var nyligen med på torget i Eskilstuna när kommunen firade sina 1000 språkvänner.

När Johnny Höglin anmälde sitt intresse för att bli språkvän matchades han ihop med en man från Irak. De båda tränade tillsammans och umgicks, och Johnny Höglin hjälpte honom att söka jobb.

– Det här är ett sätt man kan delta praktiskt i att vara en antirasist och ändå en medmänniska. Sitta hemma och gnälla kan väl alla göra, men gör något istället, här är din chans.

Killen som du var språkvän för, kände han till din bakgrund som en av Sveriges värsta nazister?

– Ja, ja, jag var öppen med honom, och han berättade om sin bakgrund som irakisk elitsoldat för mig. Så vi satt och pratade mycket om sådana där saker och fascinerades av varandras historier. Han är världens underbaraste människa och jag har fått en vän för livet, säger Johnny Höglin.

Idag besökte Johnny Höglin Eftermiddag i P4 Sörmland och berättade vad som fick honom att lämna naziströrelsen, hur han ser på antirasismen i dagens Sverige och vad han skulle säga till sig själv om han kunde åka tillbaka i tiden och träffa nazisten Johnny. Klicka på ljudklippet för att höra hela intervjun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".