Frans Rålin, elevernas skyddsombud på Gripenskolan i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Frans Rålin, elevernas skyddsombud på Gripenskolan i Nyköping anser att bristerna bör åtgärdas innnan någon skadas. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Nyköping lovar att brister i Gripenskolans idrottshall ska fixas

"Krokarna är riktade så att man slår i nacken"
1:55 min

Bristerna i arbetsmiljön i den nyrenoverade idrottshallen på Gripenskolan i Nyköping ska åtgärdas lovar nu Nyköpings kommun.

Sedan P4 Sörmland berättat om problemen med bland annat vassa kanter och spikar som sticker ut i idrottshallen, så säger kommunen att bristerna ska åtgärdas, men de kan inte säga när, trots att bristerna funnits i snart ett år.

– Det jag ser som värst är krokarna i omklädningsrummen, säger Frans Rålin, elevernas skyddsombud på skolan. De är riktade så att man slår i nacken och de är spetsiga, så trillar man så slår man verkligen i och det kan bli farligt.

Han är också kritiskt till duscharna, eftersom det finns kanter som är vassa och som man kan göra illa sig på om man halkar.

Enligt Peter Wirström, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Nyköping, så ska bristerna åtgärdas. Han säger att en orsak till att kommunen inte gjort det är att kommunen är rädd för att  bygg-garantin då ska gå förlorad.

 

Det är i väntan på Arbetsmiljöverkets inspektion som kommunen nu lovar att åtgärda de brister som uppmärksammades vid en skyddsrond i april, men som varit kända sen den nyrenoverade  idrottshallen togs i drift för snart ett år sen.

Protokollet från skyddsronden tar upp ett 40-tal punkter med brister och när vi besökte hallen förra veckan så var flera av dem ännu inte åtgärdade, vilket fick huvudskyddsombudet Per Hultberg att hota att stänga hallen.  

Men trots att det inte bara är elever på Gripenskolan som riskerar att göra sig illa, utan även andra när hallen regelmässigt hyrs ut flera gånger i veckan även nu under jullovet,  så blir det enligt Per Wirström ingen akut åtgärd för att ta bort spikar och vassa ståltrådar.

Elevernas skyddsombud Frans Rålin har full förståelse för att huvudskyddsombudet tar upp en stängning av hallen som en sista utväg, eftersom inget ändå verkar hända.

Kommunens fastighetschef Johan Persson säger att de nu ska se över alla brister igen och åtgärda i de fall där byggnormerna inte följts och där skador eller liknande har skett. Men han säger att de vassa kanterna i duschen inte ska ändras, eftersom de är byggda enligt byggnormen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".