Karsuddens sjukhus byggs om. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Om tre år är ombyggnaden klar, men hur många patientr som finns då vet man inte. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Svårt att planera för konkurrensutsatt sjukhus

Ekonomichef: Det är hard business som gäller.
1:52 min

Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm byggs just nu om för en halv miljard kronor för att förbättra miljön för både patienter  och personal och för att öka säkerheten, men samtidigt är det något av ett risktagande.

Karsuddens sjukhuset är konkurrensutsatt och varje patientplats upphandlas i perioder om tre år, berättar Kenneth Hultman, ekonomichef på regionsjukhuset Karsudden.

– Det är väldigt svårt att veta om den här satsningen var rätt eftersom våra avtal är så korta. Vi vet ju i dagsläget inte om vi har några patienter 2018 när vi byggt färdigt.

På nittiotalet så löpte avtalen för de patienter som vårdades på Karsuddens sjukhus på 15 år, avtalen bestod av fem-sex sidor, och alla över eller underskott fördelades via köparna. I dag löper avtalen på 3 år, avtalen har ökat till mer än femtio sidor och det görs ingen fördelning när det gäller över eller underskott, berättar Kenneth Hultman.

– Det är hard business som gäller, man förhandlar och har vissa krav på hur vården ska bedrivas. Det har blivit mer konfliktlägen än samverkan. Och det innebär att beställaren bestämmer mycket mer om vårdens innehåll, än sjukhuset själv.

De treåriga avtalen gör också att det ständigt pågår förhandlingar om patientplatser.

– Det går ju åt väldigt mycket tid som vi skulle kunna göra bättre saker inom vården istället, och man kan ju fundera på om det är rätt använd tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".