Den nya entrén på Karsuddens sjukhus. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Den nya entrén på Karsuddens sjukhus, kommer att ha en inpassering som på en flygplats. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Förändrad lagstiftning påverkar Karsuddens sjukhus

Kenth Persson: Jag tror inte på den utvecklingen.
1:46 min

Lagstiftningen inom rättspsykiatrin är hela tiden under förändring och det är något som påverkar satsningen på ombyggnationen av Karsuddens sjukhus i Katrineholm.

Sedan landstingspolitikerna fattade beslut om satsningen, hösten 2012 så har reglerna kring säkerheten skärpts inom rättspsykiatrin, berättar Kenth Persson förvaltningschef på Regionsjukhuset Karsudden.

– Bara för några månader sedan skulle alla ha sin dator och sin mobiltelefon, nu får ingen ha det. Jag tror inte på den utvecklingen.

Landstinget beslutade 2012 att rusta och bygga om Karsuddens sjukhus, ett projekt som beräknas kosta en halv miljard kronor och vara klart om tre år. Men hur lagstiftningen kring rättspsykiatrisk vård kommer att se ut i framtiden vet man inte.

Den första oktober i år ändrades till exempel lagen för mobiltelefoner och datorer inom rättpsykiatrisk vård och att det ska vara en allmän inpasseringskontroll som på en flygplats.

– Det var ju otänkbart bara för något år sedan, så det fanns inte med i våra ursprungliga planer att vi skulle bygga så.

Efter att en patient hittades död på sjukhusområdet förra året kommer också säkerheten att öka utomhus.

– Vårt sjukhusområdet kommer att begränsas, oavsett vad som händer med lagstiftningen.

Men Kenth Persson är tveksam till nyttan med den ökade kontrollen.

– De överdrivna kraven på att inget får hända, ja då vi inte kan ha några maskiner. Om det finns risk för att patienterna rymmer, ja då kan vi inte släppa ut dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".