Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enhetschef: Patienter vill ha mer inflytande

Anna Wångmar, enhetschef på Patientnämnden: Många vill ha större delaktighet
4:55 min
Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Foto: Bertil Ericson /TT sx95b9fd
Foto: Bertil Ericson /TT

Trots att insatser har gjorts för att göra patienterna mer delaktiga i vården så halkar Sverige efter. Det visar en stor internationell undersökning om hur patienterna upplever vården.

Det skriver patientrådet vid Myndigheten för vårdanalys, där bland andra Anna Wångmar, enhetschef på Patientnämnden i landstinget Sörmland sitter med, på Dagens Nyheters debattsida idag.

– Vi får inte sällan ta del av patientberättelser som tydligt visar att patienter inte upplever sig lyssnade till eller får någon fråga vad gäller delaktighet för vi vet att många patienter som vi pratar med vill ha en större delaktighet i sin egen vård och behandling.             

Patientrådet menar att patienternas engagemang och kunskap måste tas tillvara på ett bättre sätt, för att utveckla vården.

– Jag tror att många kommer till vården och ser läkare som experter och inte vågar ställa frågor, säger Anna Wångmar.

Vid årsskiftet börjar en ny patientlag att gälla, som är tänkt att öka patienternas delaktighet i vården.

Anette Lundström-Knobel från Eskilstuna har bott 25 år i Schweiz som ingår i undersökingen och hon hörde av sig till P4 Sörmland.

– I Schweiz har vi ett privat sjukvårdssystem. Var och en betalar sin sjukvårdsförsäkring. Det variera på vilken försäkring, om man vill ha privat vård eller kollektiv vård. Även om man betalar en mindre summa så vill man ha valuta för pengarna, men kräver att få valuta för pengarna. Man nästan kräver att man ska få hjälp och råd. Man betalar försäkring plus sitt sjukvårdsbesök . Jag känner att jag får en service och blir väldigt väl omhändertagen. I början när jag sökte vård ville jag att de skulle säga vad jag skulle göra, men här ska jag kräva och be om vad jag vill ha för hjälp. Det var jag lite främmande för i början, menar Anette Lundström-Knobel.

Du har ju också erfarenhet av svensk sjukvård, bland annat genom din mamma som bor i Eskilstuna. Vad tänker du om det?

– Min mamma är 84 år gammal och har lite svårt att gå och har inget körkort och måste ta sig flera gånger i veckan till  vårdcentralen där hon bor, men hon träffar ofta på olika personer angående sitt problem som hon har, men skulle hon få vård här skulle hon få gå till sin läkare och sjuksköterska eller assistent och det skulle vara en person som skulle sköta henne, men så är dt nog inte i många städer i Sverige idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".