Teknisk undersökning efter moskébrand Eskilstuna. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Polisen har inlett en teknisk undersökning efter branden. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.

Säpo jagar gärningsman efter moskébrand

Nu har Säpo kopplats in i jakten på eventuella gärningsmän som kan ligga bakom den misstänkta mordbranden på en moské i Eskilstuna i går.

Personal från Säpo finns på plats i Eskilstuna och på andra orter i landet, enligt presschefen Sirpa Franzén.

-- Vi började arbeta under torsdagen med att hämta in information på nätet och i brottsaktiva miljöer genom att bland annat sätta igång personkällor. Vi tittar på den information vi har sedan tidigare och vad som händer i de här miljöerna och nätverken för att se om vi kan hjälpa polisen, säger Sirpa Franzén till SvD.

Två personer vårdas fortfarande på sjukhus efter den anlagda branden i en moské i Nyfors i centrala Eskilstuna i går eftermiddag.

Enligt Lars Franzell förundersökningsledare vid polisen  finns vittnen till händelsen, men någon specifik misstänkt finns inte i nuläget. Polisen kommer att hålla fortsatta förhör med vittnen och har påbörjat en teknisk undersökningen av platsen under förmiddagen.

Biskop Hans-Erik Nordin  i Strängnäs stift är bestört över  händelsen. Han ser särskilt allvarligt på att det hände under en bön.

Den kyrkofrid som råder i Sverige sedan urminnes tider som innebär att man inte får angripa någon i en kyrka och särskilt inte människor som samlats för bön eller gudtjänst, bör gälla även för moskéer och de människor som samlas till bön, enligt biskopen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".