Människor fäster pappershjärtan på vägg. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
1 av 3
Tillsammans för Eskilstuna kärleksbombar utanför den nedbrunna moskén. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
Hannu Lounela och Johan Hedlund. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
3 av 3
Hannu Lounela, diakon och Johan Hedlund, kyrkoherde var där från Esklstuna församling för att visa sitt stöd. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio

Kärleksbombning till stöd för drabbade efter moskébrand

Viggo: Det fanns inget alternativ att inte komma hit
1:24 min

På annandagen samlades ett par tusen personer tillsammans med nätverket Tillsammans för Eskilstuna, för att "kärleksbomba" platsen utanför den nedbrända moskén i Nyfors i Eskilstuna.

Ett par tusen hade samlats utanför den nerbrända moskén. Avspärrningarna hade hävts och det luktade fortfarande bränt där folk klev omkring i glassplitter och brandrester och satte upp hjärtan på de plywoodskivor som satts upp istället för glasrutor i de sönderbrända fönsterbågarna.

En man sade några ord till folksamlingen om glädjen i att se glada ansikten samlade och att godheten skulle segra över det onda. Svenska kyrkan var där för att stötta den muslimska församlingen som förlorat sin bönelokal.

Polisen vill inte spekulera i motiv och sa igår eftermiddag att de inte har några indikationer på att branden som rubriceras som grov mordbrand skulle ha rasistiska motiv. Men kyrkoherde Johan Hedlund ser inga problem i att manifestera mot rasism trots att dådet saknar motiv ännu.

– För mig handlar det om religionsfrihet när någon förstör en gudstjänstlokal, säger Johan Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".