Segelbåtar. Foto: Jasmine Malla, Sisuradio/Sveriges Radio. 2014.
Foto: Jasmine Malla, Sisuradio/Sveriges Radio. 2014.

Sjunkande priser på småbåtar

De senaste åren har priset på begagnade småbåtar sjunkit. Begagnat-priset på små segelbåtar har mellan 2011 och 2014 minskat med 18 procent och små motorbåtar med 7,5 procent.

För landet som helhet visar statistiken från Blocket.se att när det gäller begagnade segelbåtar, kortare än 8 meter, som sålts av privatpersoner har genomsnittspriset mellan 2011 och 2014 minskat med omkring 18 procent. Motsvarande minskning för motorbåtar kortare än 5 meter är 7,5 procent.

Mats Eriksson, vd på Sweboat, Båtbranschens riksförbund, säger att det i den här kategorin små båtar finns många gamla båtar från 70-och 80 talet och det kan vara en förklaring till de sjunkande priserna.

Men när det gäller andra typer av båtar, som exemplevis nyare, större segelbåtar ser det just nu bättre ut menar han, och trots de sjunkande begagnat-priserna på små båtar säger han att man nu för första gången på flera år kan ana en vändning i branschen som helhet.

– Generellt så har vi haft väldigt tuffa år från och med 2008 ungefär med finanskris och euro-kris som har avlöst varandra och då har naturligtvis priserna på egentligen alla begagnade båtar sjunkit och kanske mest på gamla 70- 80-talsbåtar. Nu ser vi äntligen en liten uppgång tack vare att det börjar bli lite bättre ekonomi i samhället, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".