Bengt Stridh, gästforskare vid Mälardalens högskola, vid solcellsparken vid E18 utanför Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Bengt Stridh, gästforskare på Mälardalens högskola, vid solcellsparken vid E18 utanför Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Solcellspark i forskningsprojekt

"Finns ju inget liknande i Sverige idag"
1:14 min

Ett forskningsprojekt om solenergi som Mälardalens högskola driver, pågår just nu vid den stora solcellsparken strax utanför Västerås, ska bidra till ett större användande av solenergi i Sverige. Det hoppas projektledaren, gästforskaren Bengt Stridh på MDH.

Intresset för forskningsprojektet är stort, enligt Bengt Stridh.

– Ja, att man kan jämföra så här många system och att det blir en öppen rapport. Det finns ju inget liknande i Sverige idag, så det tror jag väldigt många kommer att vara intresserade av resultaten från det här projektet.

Den som åker på E18 strax öster om Västerås kan se den stora solcellsanläggningen med 91 stora så kallade solföljare. Företaget Kraftpojkarna har byggt det hela och kommunala Mälarenergi har förbundit sig att köpa all el som anläggningen producerar i 15 år framöver.

Men här pågår också ett forskningsprojekt på Mälardalens högskola, som Energimyndigheten är med och finansierar.

Det man gör i projektet är att jämföra tio olika solcellssystem, några rörliga som vänder sig mot solen och några som sitter fast på exempelvis ett tak. Syftet med forskningen är att ta reda på vilket system som är mest ekonomiskt, hur man får ut mest solenergi för pengarna.

Vad hoppas du att det här forskningsprojektet kan leda till?

– I slutänden hoppas vi ju att det ska bli mer solenergi installerad i Sverige och att det här projektet ska kunna ge ett bidrag och kunna föreslå hur man ska göra det på ett så ekonomiskt sätt som möjligt, säger Bengt Stridh.

Hösten 2015 ska projektet vara klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".