Sverigedemokraternas partisymbol och en stol. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Sörmländsk SD-kritik mot decemberöverenskommelsen

Roger Richtoff, SD: Det här kommer att spricka
1:36 min

Roger Richtoff, ordförande i Sverigedemokraterna i Sörmland är kritisk till den så kallade decemberöverenskommelsen då den borgerliga alliansen och regeringspartierna enades.

-- Det huvudsakliga skälet är att utestänga Sverigedemokraterna som är det tredje största partiet. Det är en förskjutning av makten från riksdagen till regeringen. Det här kommer att spricka, säger Roger Richtoff (SD).    

Decemberöverenskommelsen innebär att alla partier utom Sverigedemokraterna och vänsterpartiet kommit överens, vilket innebär att allianspartierna ger regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitt passiva stöd.

De lägger ned sina röster om minoritetsregeringen riskerar att falla i vissa väsentliga frågor som exempelvis budgeten och så ska partierna också agera i framtida .

Flera toppmoderater har varit kritisk till uppgörelsen, men Anna af Sillén, oppositionsråd för Moderaterna i kommunfullmäktige i Nyköping tycker att överenskommelsen är bra.

– Vi hade hamnat i ett läge där det var oerhört instabilt att regera Sverige och överenskommelsen omfattar budgetbehandling och val av statsminister, inte enskilda sakfrågor. Det möjliggör ett regerande. Det är det som är så viktigt för att vi inte ska hamna i ett läge där budget efter budget faller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".