Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

Svårt att nå Sörmlands miljömål i tid

Det går fortsatt trögt för Sörmland i arbetet att se till att vi uppnår de miljömål som ska klaras till år 2020 och inget av målen ser i dag ut att kunna nås.

Då det gäller målet om ett rikt växt- och djurliv så går utvecklingen i länet till och med åt fel håll - förutsättningarna att nå målet bedöms nu som sämre än för ett år sen.

Orsaken är enligt länsstyrelsen att olika naturtyper försvinner genom att för lite hänsyn tas vid byggande och inom delar av jord- och skogsbruket. Det har medfört att försämringen i många arters livsmiljöer gått så långt att det inte går att hejda förlusterna av biologisk mångfald fram till 2020.

Ett av målen, det om enbart naturlig försurning, anses dock nära att nå. Men då det gäller de övriga målen som en giftfri miljö, ingen övergödning och hav i balans, så kommer målen inte att kunna uppnås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".