Vårdförbundet Sörmland startar eget behandlingshem för unga

"Behandling som passar yngre"
2:32 min

Vårdförbundet Sörmland tycker att det finns för få behandlingshemsplatser för ungdomar i länet och vill öppna ett nytt hem på Kjesäter i Vingåker.

Antalet placeringar för ungdomar med missbruk har ökat de senaste åren och de vårdhem som finns idag är ofta fullbelagda, enligt en rapport som Vårdförbundet gjort.

Förbundet planerar att starta ett hem med åtta till tio platser, men även plats för anhöriga att kunna övernatta. Målgruppen är ungdomar mellan 17-23 år.

Ing-Britt Paulsson, som är projektledare för det planerade behandlingshemmet, är övertygad om att det är tillgängligheten på droger och det låga priset på vissa droger som gjort att missbruket ökat bland ungdomar. Nätdrogen spice är ett känt exempel, men det är inte det enda.

– Heroin har varit billigt här ett tag, sedan i våras. Många yngre som inte provat sådana droger förut har gjort det, utifrån att man sänkte priset på heroin, säger Ing-Britt Paulsson.

Behandlingshemmet kommer inrymmas i elevhemmet som tillhörde den nedlagda folkhögskolan på Kjesäter, och lokalerna där renoveras just nu.

Vårdförbundet föreslår att avgiftningen ska ske på beroendeenheten i Eskilstuna, och sedan ska ungdomarna slussas över till behandlingshemmet, som kommer drivas i Vårdförbundets egen regi.

Behandlingen på vårdhemmet ska vara lite annorlunda än den som riktas till vuxna. Man kommer inte använda sig av Anonyma alkoholisters tolvstegsprogram rakt av, enligt Ing-Britt Paulsson.

– Det blir en modifierad form som passar de här yngre, och man kommer också ha individuella samtal. Tolvstegsprogrammet bygger på att man jobbar i grupp mycket, och man kan inte ha lika stora grupper när det gäller ungdomar, säger hon.

Planen är att kunna starta boendet i april 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".