Lägenheter vid moskén där det brann på juldagen. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Lägenheter vid moskén rökskadades vid branden på juldagen. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.

Krav på informationsmöte efter moskébranden i Eskilstuna

Johan Candler, jurist i Hyresgästföreningen: Det är branschpraxis
1:37 min

Hyresgästföreningen tycker att bostadsbolaget Graflunds i Eskilstuna borde samla alla berörda hyresgäster till ett informationsmöte, efter branden i moskén i Nyfors i Eskilstuna på juldagen. Det säger Johan Candler, jurist i föreningen.

Han säger att det inte finns lagregler som styr det, men däremot praxis i branschen.

– När det väl händer något sådant här så kan det vara bra att samla alla hyresgäster där man erbjuder ett möte där man informerar om vad som har hänt och vad som händer framöver. Det finns inga lagregler som styr, men det är mer branschpraxis om man säger så, säger Johan Candler, jurist i Hyresgästföreningen.

Ovanför den lokal, som användes som moské i Nyfors i Eskilstuna, finns hyreslägenheter. Några av dem rökskadades och i morse kritiserade en av hyresgästerna fastighetsbolaget Graflunds för bristande information.

I den information som gick ut igår, fyra dagar efter branden, finns allmän information vad hyresgästen bör göra, bland annat att hyresgäster ska kontakta sina försäkringsbolag. Och hyresgästerna uppmanas att kontakta Graflunds om det finns behov av sanering, står det i informationen.

-- Det låter som om man försöker göra lite själv och vill att hyresgästerna ska göra egna besiktningar och komma med synpunkter så att hyresvärden ska slippa gå igenom varenda lägenhet, det kan man ha viss förståelse för, men samtidigt är det så att en vanlig hyresgäst är en lekman och det är orimligt att en hyresgäst ska kunna göra en bedömning om de ska göras en bedömning om det behövs en sanering eller inte. Jag tycker nog att det ändå är hyresvärden som har både intresse och skyldighet att gå igenom fastigheten och se vad det finns för behov av åtgärder, säger Johan Candler, jurist i Hyresgästföreningen.

Men Anders Häggström, VD på Graflunds, som har ett 50-tal lägenheter i anslutning till lokalen som har används som moské, menar att fastighetsbolagets information just nu är tillräcklig.

När det gäller saneringsfrågan så säger han att de boende ska kontakta sina försäkringsbolag som bedömer behovet av sanering i samråd med Graflunds.

-- Det är den gången vi har. Det kan vara svårt för oss att bedöma om det behövs sanering. Hyresgästen kanske inte tycker att det behövs. Det finns någonstans en integritet och ansvarsbedömning som man får göra. Att vi som hyresvärd ska bestämma vad hyresvärden ska göra och inte är svårt.

Anders Häggström säger att han är öppen för ytterligare information och informationsmöte med berörda hyresgäster om det uppstår sådana behov.

– Jag är inte främmande för ett möte om det är flera hyresgäster, men vi bjuder in till dialog med brevet upplever vi.

Vid den inventeringen som gjordes direkt efter branden är fyra lägenheter så rökskadade att de boenden valt annat boende, enligt Graflunds.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".