Den gamla Odalsilon i Nyköping byggdes om till bostäder. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Några få byggföretag tävlar om att bygga bostäder. Peab tog hem kontraktet att bygga om Odalsilon i Nyköping till bostäder förra året. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Sämre konkurrens vid upphandlingar i Sörmland

Konkurrensen vid offentliga upphandlingar i Sörmland minskar. Färre företag än tidigare lägger anbud på upphandlingarna.

Förra året var i snitt 4,4 företag med och tävlade vid varje offentlig upphandling i Sörmland. Året innan, år 2012, låg snittet på 5,5 företag, enligt statistik från koncernen Visma.

Det är en minskning med 19 procent.

Syftet med upphandlingar är att använda skattepengar effektivt och undvika korruption, men i många upphandlingar är det bara ett enda företag som lämnar anbud, enligt Visma, vilket gör att konkurrensen sätts ur spel.

– Om fler företag skulle ta för sig och lämna anbud skulle de få tävla om samhällets inköp, samtidigt som skattepengarna kan användas på ett klokt sätt, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Commerce i ett pressmeddelande.

Konkurrensen är störst i Östergötland och Stockholms län, och minst i Västerbotten, om man ser till antalet anbudsgivare per upphandling.

Sörmland placerar sig något under rikssnittet, som ligger på 4,7 företag per upphandling.

De stora pengarna finns inom byggbranschen. När till exempel bostäder och sjukhus ska byggas finns det ett par få företag som dominerar bland anbudsgivarna. 

I Sörmland är det NCC, Peab, Ramböll, WSP och Svevia som lämnar flest anbud i byggbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".