Peter Thorsén, Patrik Kolar och Rolf Hammarlund framför en film med The Beatles. Foto: Peter Torsén.
Peter Thorsén, Patrik Kolar och Rolf Hammarlund arrangerar en Beatlesweekend i Eskilstuna i februari. Foto: Peter Torsén.

Beatles-weekend i Eskilstuna

Beatles-weekend i Eskilstuna
5:54 min

I mitten av februari kommer 60-talsgruppen The Beatles stå i fokus i Eskilstuna ännu en gång. Då arrangeras en Beatlesweekend med en exklusiv spelning med gruppen The Quarrymen, som var embryot till The Beatles. 

Journalisten Rolf Hammarlund har tillsammans med musikern Peter Torsén och ledamoten i kulturföreningen Royal, Patrik Kolar, satt samman en speciell Beatlesweekend.

– Tanken var att fylla en weekend med Beatles. Det kom sig från början av att vår biograf fick ett erbjudande att visa Beatlesfilmen A hard days night som firar 50 år i år och släpps i en helt restaurerad och remastrad version och mixat på Abbey road och så funderade vi på att göra det till en happening och inte bara visa filmen, säger Patrik Kolar.

1963 besökte Beatles Eskilstuna sporthall. Det uppmärksammades med en speciell 50-årskonsert med flera svenska artister förra hösten.

Drygt ett år senare kommer fortsättningen - en Beatlesweekend på Biografbaren i Nyfors.

– De där gubbarna som är 70 plus har fortsatt att lira och det är helt enormt att vi har fått hit dem till Eskilstuna, säger Peter Torsén.

Några medlemmar ur The Quarrymen, som bildades 1956 och som blev The Beatles fyra år senare, kommer till Eskilstuna och spelar.

– Det var fyra killar som bodde i grannskapet där John bodde och de var lekkamrater innan de började med musik. De bildade Quarrymen. Sen kom Paul med och senare Harrison, säger Rolf Hammarlund.

Under fyra dagar i mitten av februari kommer filmen A Hard Days Night i en ny och tekniskt moderniserad version visas och dessutom kommer andra konsertfilmer visas, bland annat en film med McCartneys grupp Wings.

”Sveriges John Lennon", Olle Nilsson, kommer också att spela publikens favoritlåtar.

Men varför är Beatles fortfarande ett dragplåster?

– Jag tycker att musiken håller fortfarande. Min son har upptäckt dem. Det håller än idag. Den tål tidens tand. Många unga har upptäckt Beatles, säger Peter Torsén.

Patrik Kolar upptäckte Beatles via sina föräldrar.

– Jag är då född 1979, ungefär tio år efter att Beatles lade ner. Jag fick den musiken serverad via mina föräldrar. Jag tycker att det är kul att knyta an till traditioner. Det bar många som såg Beatlesfilmerna här på biografen då. Bland de första som nappade på det här när vi gick ut med det på sociala medier var folk i 17- och 18-årsåldern som tyckte att det skulle bli jätteroligt med en Beatlesweekend. Musiken symboliserar ju också nästan ett helt decennium. För de som var med då kan jag tänka mig betyder det jättemycket att se Beatlesgrejer, men även för oss som inte var med på den tiden kan det vara kul att få en liten skymt av detta fantastiska decennium.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".