Foto: David Hårseth/Blåljus.se
Branden startade på bottenvåningen och spred sig till lägenheten ovanför. Foto: David Hårseth/Blåljus.se

Radhuslänga i Nyköping obeboelig efter brand

Grannen var brandman - sprang in med handbrandsläckare.
1:20 min

En radhuslänga med åtta lägenheter på Arnö i Nyköping fick utrymmas i natt på grund av en brand. Två lägenheter totalförstördes i branden och en kvinna fördes till sjukhus med rökskador.

Larmet kom in till Räddningstjänsten strax före klockan 02 inatt. Det var en granne som är brandman som larmade Räddningstjänsten.

– Den person som är räddningschef i beredskap bor granne med den lägenhet som det började brinna i. Han vaknade till och var uppe och kände att det luktade lite rök och började undersöka vad som skulle kunna vara orsaken. När han tittade ut såg han att det var en fullt utvecklad brand hos grannen, säger Karl-Åke Eriksson, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping.

Brandmannen ringde direkt till Karl-Åke Eriksson och larmade om branden. Sedan tog han två handbrandsläckare som han hade hemma och sprang till grannlägenheten, där dörren till terrassen stod öppen. Han gick in i lägenhet och tömde pulversläckarna över lågorna.

– Det gav lite resultat och fördröjde spridningen, säger Karl-Åke Eriksson.

Kvinnan som bodde i lägenheten var på väg ut när brandmannen kom med pulversläckarna, och hon togs om hand av brandmannen och hans fru. Hon fördes sedan till sjukhus med rökskador.

Trots insatsen med pulversläckarna spred sig branden till lägenheten ovanför, och när Räddningstjänsten kom till platsen tio minuter senare slog lågor redan upp från taket på radhuset.

Det tog en timme innan brandmännen hade full kontroll på branden. Även räddningsstyrkan från Oxelösund var med och bekämpade branden.

Alla som bodde i radhuslängen, med totalt åtta lägenheter, fick utrymmas. En del låg fortfarande och sov när Räddningstjänsten kom. De boende samlades i ett kvartershus och har nu på morgonen fått gå in och plocka på sig en del tillhörigheter. Alla lägenheterna är rökskadade och måste saneras innan de blir beboeliga igen. Lägenheten där branden startade är totalförstörd, liksom lägenheten ovanför.

Räddningstjänsten räknar med att bli kvar till 8-tiden och eftersläcka.

Hur branden startade är än så länge oklart, men polisen misstänker inte att den är anlagd, utan att det handlar om en olycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".